Háború

2024.04.29. 17:30

Csónakon és úszva is menekülnek

Egyre több hadköteles korú férfi menekül Ukrajnából a katonai mozgósítás elől.

Bednárik Mónika

Nem mindenki akar harcolni, sokan döntenek úgy, nem kérnek az kötelező besorozásból

Forrás: Illusztráció: AFP-archív

Újabb két, az ukrán katonai mozgósítás elől menekülő férfi holttestére bukkantak az ukrán hatóságok a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszán Técsőnél. A háború kitörése óta már 24-en lelték így a halálukat a folyóban – hangzott el hétfő reggel a M1 Híradójában. Tiszaújlak és Tiszabecs között pedig térfigyelőkamera rögzítette, amint egy tucat férfi átvágja az ukrán oldalon felállított szögesdrótot és a maguk után húzott csónakkal nekivágnak a Tiszának. A Híradóban elhangzott, az ukrán elnök két hete írta alá – a sokak szerint jogfosztó – mozgósítási törvényt, azóta naponta többszáz hadköteles korú ukrán, vagy ukrán-magyar állampolgárságú férfi próbál kijutni az országból.

Segítséget kapnak

Lapunk megkeresésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság kifejtette: ezek az emberek a háború sújtotta országból, a kötelező katonai szolgálat elől menekülnek, mentik az életüket, próbálnak kijutni Ukrajnából. A 2022. február 24-én kirobbant orosz-ukrán konfliktus kezdete óta az Ukrajnából menekülők Magyarországon a jogszabály adta kereteken belül segítséget kapnak, biztonságban lehetnek. Ez nem az a klasszikus illegális migráció, ami a déli határokon tapasztalható, ahol agresszív, a jogszabályokat semmibe vevő tömegek akarnak bejutni hazánkon keresztül az Európai Unióba.

– Eddig is voltak információink arról, hogy sok hadköteles próbálkozott az átkeléssel a Tiszán átúszva vagy a szárazföldön, hol sikeresen, hol sikertelenül. Szomorúnak és elkeserítőnek tartom, hogy a nyugati országok vezetői háborús pszichózisban szenvednek, ahelyett, hogy a békét támogatnák – jegyezte meg dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő.

Barabáson egyelőre nyugodt a helyzet, keveset érzékelünk a határon zajló menekülthelyzetből – mondta lapunknak Daróczi Gábor, a község polgármestere.

– Régóta tapasztaljuk a határ menti állapotokat, de jelenleg nincsenek hatással a településünkre, hiszen már nem érkeznek hozzánk ukrán menekültek. Akik az elmúlt időszakokban jöttek, azokat iratok hiányában a rendőrség elszállította – számolt be a polgármester, aki hozzátette: a tőlük távozó ukrán állampolgárok Nyírbátorba mennek tovább, hogy segítséget kaphassanak a szükséges okmányok megszerzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában