Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.03.23. 15:59

Kazincbarcika: egyhangú testületi igen az uszodás vagyonszerződésre

Kazincbarcika – Pénteken rendkívüli ülésen tárgyalták a barcikai városatyák az uszoda jövőbeni üzemeltetésének kérdését.

Kazincbarcika – Pénteken rendkívüli ülésen tárgyalták a barcikai városatyák az uszoda jövőbeni üzemeltetésének kérdését.

Tizenegy képviselőből tizenegy szavazott igennel arra, hogy április elsejétől az edelényi Koch Róbert Kórház legyen az üzemeltetője a kazincbarcikai Fedett Uszodának és a Városi Műjégpályának. A tárgyalások ugyanis úgy hozták, hogy a vagyonszerződés nem csak az uszodára, hanem a jégpályára is kiterjedt, így az átadás egységesen kezeli a két létesítményt.

Nem pártpolitikai kérdés

A döntést megelőzően Szitka Péter polgármester elmondta: a város egyik sportikonjának megmentésére irányuló törekvések a testület tagjai részéről mintaszerűek voltak és megmutatták, hogy az uszoda kérdése nem pártpolitikai ügy! Ezt követően ismertette az uszoda üzemeltetése kapcsán folytatott tárgyalásokat egészen addig, hogy mikor és miért az edelényi kórház “lett a befutó”. Mint mondta: a titok abban rejlik, hogy az uszoda üzemeltetése kapcsán az egészségügyi vonal maximális kiaknázása a jövőbeni megoldás, melynek alappillére a rehabilitációs tevékenység. Így egyféle rekreációs központtá fejlődhet az uszoda, mindamellett, hogy az eddigi prioritásokat, tevékenységeket is fenn kívánják tartani. Ezek az iskolai úszásoktatás, a gyógyúszás, a barcikai egyesületek, civilszervezetek által már komoly tradíciókkal rendelkező tevékenységek, foglalkozások. “A kórház gondos, új gazda módjára kívánja megtartani a korábbi kedvezményeket, prioritásokat – ezekre garanciát kértünk és kaptunk-, sőt fejlesztéseket is tervez!” – mondta Szitka Péter.

Az uszoda kollektívájának továbbfoglalkoztatása kapcsán elhangzott: vagyonkezelő igénye az, hogy a foglalkoztatás szűnjön meg, Ő pedig kötelezettséget vállal a további egyeztetésre, a munkajogi kérdések mielőbbi tisztázására. Tervben van a kollektíva nagy részének továbbfoglalkoztatása, de azt a privilégiumot szeretnék megtartani maguknak, hogy ténylegesen kivel és milyen feltételek mellett dolgoznak együtt. Mint mondták: az új üzemeltetői struktúra szakfeladatellátást is jelent, esetenként speciális előírásokkal és követelményekkel. A téma kapcsán vita nem volt, a szavazást megelőzően Rizner József  képviselő (FIDESZ) azt emelte ki, hogy a vagyonszerződés a lehető legjobb megoldás a probléma megoldására. Így a jövőben - a rehabilitációs pilléren nyugodva - az uszoda még szélesebb szolgáltatási struktúrát tud majd kínálni, ami mindenkinek, de legfőképp a barcikaiaknak jó lesz.

Egyhangú döntés

Az uszodai napirend szavazásakor 11 képviselő volt a teremben, az előterjesztést egyhangúlag, 11 igennel fogadták el. Ennek értelmében a kazincbarcikai képviselő-testület hozzájárulását adta ahhoz, hogy 2012. április elsejétől az edelényi Koch Róbert Kórház legyen az üzemeltetője a Városi Fedett Uszodának és a Műjégpályának. A vagyonkezelői jog átadása 15 éves időtartamra szól. A hét mellékletet tartalmazó szerződés részletesen taglalja a gazdálkodási, fejlesztési és ellenőrzési szabályokat,mindkét fél jogait és kötelezettségeit.

A pénteki barcikai döntést követően az edelényi testület várhatóan még egy ízben (meg nem erősített információk szerint kedden) tárgyal a témáról.

Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere bízik az edelényi városvezetés és a képviselők bölcs döntésében, ami után a vagyonszerződés aláírására is sor kerülhet.


Molnár Oszkárnak, Edelény polgármesterének a szerdai vétó után három nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy az ismételt tárgyalást az azt követő tizenöt napon belüli időpontra kitűzze. Erre a határidő egy nappal, péntek estig nem került sor. Az önkormányzat működésének biztonsága érdekében, a dr. Daher Pierre főigazgatótól kért információkat és garanciákat addig nem is kapta meg. A műjégpálya kérdése viszont a korábbiakhoz képest teljesen új helyzet elé állítja az edelényi képviselőket, tájékoztatta lapunkat Baranyi Ferenc, az edelényi polgármesteri kabinet vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!