Brexit – Londoni magyar nagykövet: folyamatos tájékoztatás a kint élő magyaroknak

Budapest – A londoni magyar nagykövetség folyamatosan tájékoztatja majd a kint élő magyarokat a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséből adódó helyzetről – mondta a nagykövet péntek délután az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közlése szerint a kint élő magyaroknak most nincs teendőjük. Várhatóan bonyolult és évekig tartó folyamat kezdődik, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tárgyalási folyamat végén a magyarok “a legkedvezőbb pozícióban” legyenek – hangsúlyozta.

A péntek reggeli hivatalos adatok szerint megszerezte a brit EU-tagságról tartott népszavazás voksainak többségét a kilépést pártoló tábor. Az eredmények alapján a választók csaknem 52 százaléka szavazott a kilépésre és mintegy 48 százalék a bennmaradásra. Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, az Európai Gazdasági Közösséghez (EGK).

“Történelmi időket élünk” – fogalmazott a londoni nagykövet, hozzátéve: az emberek döntöttek, és a magyar kormány ezt tiszteletben tartja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy egy “fontos elv érvényesült”, miszerint hallgatni kell az emberekre. Minden ország, minden nemzet megérdemli és fenntarthatja magának a jogot, hogy saját sorsába beleszólhasson – fűzte hozzá.

Mint mondta, látszik, hogy a kampányban a bennmaradásra ösztönzők gazdasági érveivel szemben most a gazdasági népvándorlás ügye volt, ami inkább megszólította az embereket, s erre az Európai Unió nem tudott bizalmat keltő választ adni. Változásokra lesz szükség az unióban – jegyezte meg.

– MTI –
hirdetés