Budapest hírei

2011.02.27. 14:38

Bezárhatják a fővárosi Tűzrakteret?

<p>Bezárás fenyegeti Budapesten a hatodik kerületben működő Tűzraktér Független Kulturális Központot és Alkotóházat - legalább is az derül ki abból a rövid bejegyzésből, amelyet a Tűzraktér Facebook-oldalára, valamint weboldalára tettek fel.</p>

Ebben azt írják, hogy a hatodik kerületi önkormányzattal folytatott tárgyalásaik "megdöbbentő fordulatot vettek". Számukra jelenleg ismeretlen okokból a Tűzraktér Hegedű utcai épületében eddig támogatott kulturális és művészeti tevékenységüket ellehetetlenítik - tették hozzá.

A pár mondatos bejegyzésben az is olvasható, hogy március 31-én a 374 főt befogadó alkotóházat kiürítésre kötelezik. Ezután a Tűzraktér közös megvédésére hívnak fel, valamint további információkat ígérnek az ügyben.

A Független Hírügynökség elérte vasárnap délután a Tűzraktér egyik munkatársát, aki annyit mondott, hogy terveik szerint legkésőbb hétfő délutánig közleményt adnak ki, amelyben beszámolnak a részletekről, mást addig nem mondanak.

A Facebook-on olvasható hozzászólások között a Tűzraktér részéről azt írják, hogy "A Tűzraktér NEM FOGLAL ÁLLÁST POLITIKAI ÜGYEKBEN. Bármilyen színű önkormányzat veszélyeztetné működésünket, kiállnánk az értékeinkért. Továbbra is bízunk az önkormányzattal való együttműködésben, és hiszünk a békés egymás mellett élésben!".

Összművészeti központ

A központ internetes oldalán olvasható tájékoztató szerint a Tűzraktér Független Kulturális Központot 2005. június 23-án nyitották meg Tűzraktár néven, a Tűzoltó utcában lévő tízezer négyzetméteres gyárépület területén. Két évig működött itt a tavaszi-nyári szezonokban, majd 2008-ban a terézvárosi Hegedű utcába költöztek, egy 5300 négyzetméteres, egykori iskolaépületbe, amely műemlék.

A Tűzraktér összművészeti központ, ahol minden művészeti ágnak helyet adnak, a hely egyszerre alkotóház, rendezvényközpont és oktatóhely. A Tűzraktérben dolgozó művészeknek bejelentkezéses rendszerrel ingyen próbatermet, műtermet biztosítanak.

A Független Hírügynökség kereste az ügyben vasárnap délután a hatodik kerületi önkormányzatot, a hivatal egyik sajtóreferense hétfőre ígért tájékoztatást a Tűzraktér ügyében. Úgy tudni, a Tűzraktér vezetője a csütörtöki képviselő-testületi ülésen egyeztetett a központ jövőjéről a kerület képviselőivel.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!