Digitália

2023.06.19. 06:00

Ne mondjon semmi lényegeset a ChatGPT-nek, mert kiszivároghat

A Google Alphabet felszólította alkalmazottjait, hogy ne adjanak meg bizalmas információkat chatbotoknak, például az OpenAI ChatGPT-jének vagy akár a saját Bard robotjuknak.

MW

Forrás: Shutterstock

Miközben a Google folytatja saját, Bard nevű AI chatbotjának finomhangolását, anyavállalata, az Alphabet egyértelmű utasítást adott ki alkalmazottainak: legyenek nagyon óvatosak a chatbotokkal, még a saját Barddal is.

Négy, az ügyhöz közel álló forrás azt mondta a Reutersnak, hogy a technológiai óriás azért tiltja az alkalmazottaknak a bizalmas információkról való csevegést, mert okkal félnek a kiszivárgástól. Többek között azért, mert a másik oldalon, a botok mögött emberi felülvizsgálók ülhetnek és ellenőrizhetik a csevegési bejegyzéseket. A chatbotok korábbi bejegyzéseket is felhasználhatnak önmaguk képzésére, ami pedig újabb szivárgásveszélyt jelenthet.

Nem képzelődésről van szó: a Samsung a múlt hónapban megerősítette, hogy saját belső adatai kiszivárogtak, miután munkatársai – egyébként ártatlanul, figyelmetlenül – a ChatGPT-t használták.

A Samsung csak a legújabb nagyvállalat, amelyik aggódik. Februárban, mindössze néhány hónappal azután, hogy az OpenAI chatbot szolgáltatása viharos érdeklődést kavart a technológia iránt, néhány Wall Street-i bank, köztük a JPMorgan Chase & Co., a Bank of America Corp. és a Citigroup Inc. betiltotta vagy korlátozta a használatát. Olaszország az adatvédelmi félelmek miatt is megtiltotta a ChatGPT használatát, bár az elmúlt napokban megfordította álláspontját.

A koreai óriás új szabályai megtiltják a generatív mesterséges intelligencia rendszerek használatát a cég tulajdonában lévő számítógépeken, táblagépeken és telefonokon, valamint belső hálózatain.

Már januárban felszólította az Amazon ügyvédje a cég alkalmazottjait, hogy ne osszanak meg semmilyen kódot a ChatGPT-vel.

Az Insider szerint az ügyvéd kifejezetten azt kérte, hogy az alkalmazottak ne osszanak meg „semmilyen bizalmas Amazon-információt (beleértve az Amazon-kódot, amelyen dolgozol)” a ChatGPT-vel. Az útmutatás azután született, hogy a cég állítólag szemtanúja volt annak, hogy a ChatGPT külső személyeknek olyan válaszokat adott, amelyek csakis az Amazon belső adatain alapulhattak.

A múlt hónapban a The Wall Street Journal szerint az Apple hasonlóan intézkedett: megtiltotta az alkalmazottjainak a ChatGPT és a Microsoft tulajdonában lévő GitHub Copilot, egy mesterséges intelligencia kódíró használatát. A források azt is elmondták a Journalnak, hogy közben – meglehetősen ellentmondásos módon – az Apple, mint minden nagy technológiai szereplő, saját nagy nyelvi modelljének felépítésén dolgozik, ezért még 2020-ban két AI startupot vásárolt fel 200 millió dollárért, illetve 50 millió dollárért.

A Google márciusban adta ki a Bardot, a ChatGPT versenytársát (Magyarországon még mindig nem érhető el). A Bard a Google saját házon belüli mesterséges intelligencia motorjával, a Language Model for Dialogue Applicationsszel (LaMDA) készült.

Egy hónappal a Bard megjelenése előtt kiszivárgott feljegyzés fedte fel, hogy a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai kérte a Google munkatársait, teszteljék a Bardot a nap folyamán két–négy órán keresztül. Ezen a héten a Google elhalasztotta a Bard megjelenését az Európai Unióban, mivel az ír szabályozó hatóságok adatvédelmi aggályokra hivatkoztak. Az Ír Adatvédelmi Bizottság azt állítja, a Google és a Bard nem tartják be a személyes adatok védelméről szóló törvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!