Digitália

2023.09.27. 06:00

A TikTok őrültjei: zavargásoktól a hamis gyilkossági vádakig

A BBC Three vizsgálata szerint a TikTok olyan online őrületeket indít el, amelyek antiszociális viselkedésre ösztönöznek a valóságos világban.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kaspars Grinvalds

Bár minden közösségi média hajlamos aránytalanul nagy érdeklődést támasztani az emberekben egyes témákkal kapcsolatban, a TikTok messze túltesz a többin. Ezt bizonyítják a TikTok korábbi munkatársaival, felhasználókkal készült interjúk és az adatelemzések. Amelyek aztán zavarokhoz vezetnek a való életben.

Ezeket az „őrjöngéseket”, vagyis hogy az emberek képtelenül eltúlzott dolgokat műveljenek, a vizsgálat szerint a TikTok algoritmusa és kialakítása teszi lehetővé. Íme, négy dokumentált eset.

Idahói gyilkosságok – 2022. november

Nem túl ismert, de van egy Moszkva (Moscow) nevű város az amerikai Idaho államban. A TikTok hírfolyamát elárasztotta egy itt történt eset, négy, a hálószobájában meggyilkolt diák szomorú története.

A gyilkosság elkövetőivel kapcsolatos alaptalan elméletek – anélkül, hogy bármilyen bizonyíték lett volna – hatalmukba kerítették a TikTokot. Az üggyel kapcsolatos videók a TikTokon 2022 novembere és idén augusztus között kétmilliárd megtekintést hoztak, míg például a YouTube-on mindössze 80 ezret.

A BBC-nek megszólaló korábbi alkalmazottak szerint ez a hihetetlen terjedési sebesség a TikTok sajátos működéséből következik. A felhasználók többnyire ugyanis a Neked/For You oldalon tekintenek meg tartalmakat, amelyeket egy algoritmus választ ki.

Amikor valaki közzétesz egy videót, az nemcsak a többi ismerős, követő vagy az adott téma iránt érdeklődő felhasználónak jelenik meg, hanem mesterségesen felpörgetik a hálózaton. Ha a felhasználók jól viszonyulnak az adott videóhoz, az algoritmus úgy dönthet, hogy több millióra tolja a nézettségét, s nem az érdeklődők szűk körében terjed.

Ez azonban félelmetes lehet az olyan emberek számára, mint Jack Showalter, akit egyes TikTokkerek „pulcsis srácnak” tituláltak, és akit hamisan vádoltak meg az idahói gyilkosságokban való részvétellel. A családjának is hihetetlen mennyiségű és mértékű fenyegetést és zaklatást kellett elviselnie. „Nagyon sok áldozata lett ezeknek az internetes nyomorúságos videóknak” – fogalmaz a nővére.

Például az egyik sikeres TikTokker, Olivia floridai otthonától több ezer mérföldre, több mint hat órát repült, és egy hétig filmezett a helyszínen. Egyik videójával 20 milliós megtekintést ért el.

Olivia azt mondja, hogy a hagyományos hírmédiától eltérően ő megerősítés nélkül tehet közzé ellentmondásos állításokat. „Megvan a lehetőségem erre” – közölte.

Elmondása szerint a TikTokon az olyan témák, mint az idahói gyilkosságok, nagyon aratnak. „A TikTokon egy ilyen videó több millió lejátszást érhet el, viszont ugyanaz a videó az Instagramon közzétéve 200 megtekintést kap. Ilyen a TikTok algoritmusa.”

Decemberben aztán letartóztattak gyilkosság vádjával egy bizonyos Bryan Kohbergert – akit persze korábban egyik TikTok-nyomozó sem nevezett meg.

És hogy nem Showalter volt a gyilkos? Nem számít, a pörgés, a nézettség addigra régen megvolt.

A Nicola Bulley-ügy – 2023. január

Míg az előbbi, Olivia tapasztalt közösségivideó-készítő, az őrületek olyan embereket is elkapnak, akik korábban még soha nem tettek közzé ehhez hasonló tartalmat – és hatalmas számú megtekintéssel jutalmazza őket.

Amikor a 45 éves Nicola Bulley eltűnt egy lancashire-i kis faluban, Angliában, Heather úgy érezte, itt az ideje a fellépésének.

@thesun The inquest heard there was no sign she had been assaulted before her death and no indication of third party involvement 🎥: PA #news #nicolabulley #inquest #lancashire #fyp #foryoupage #breakingnews ♬ original sound - The Sun

„Amikor videóról videóra látod ugyanazt a tartalmat ugyanarról a témáról, nagyon könnyű arra a gondolatra jutni, hogy én is csatlakozhatok a menő témához. Én csak egy másik ember vagyok” – magyarázza Heather.

Olyan videót tett közzé, amely hamisan azt sugallta, hogy Nicola legjobb barátnője, Emma White az eltűnt nőnek adta ki magát. A művet 72 órán belül 3,6 millióan nézték meg.

Eltűnésének első három hetében a Nicola Bulley nevének hashtagjét használó videókat 270 millióan tekintették meg a TikTokon, szemben a többi nagy közösségimédia-oldal sokkal alacsonyabb számaival.

Később a fősodorbeli, mainstream hírgyártókat is hibáztatták a téves információk miatt, de a TikTok aratott igazán.

Miután semmivel meg nem alapozott spekulációi elterjedtek, Heather még biztató e-maileket is kapott a TikToktól, hogy folytassa a posztolást: telitalálatként méltatták bejegyzéseit.

A botcsinálta influenszer szerint a kapott közfigyelemből származó „felhatalmazás” és „jogosultság” érzése megváltoztathatja az emberek viselkedését.

Ma már azt mondja, megbánta, hogy részt vett az őrületben, és törölte videóit.

Heather soha nem ment el az eltűnés helyszínére, de sok más TikTokker igen. A rendőrség kifogásolta, hogy beavatkoztak az ügybe, s közösségi videókat forgatnak. Végül is oszlatási parancsot adtak ki, hogy eltávolítsák őket a területről.

Nicola Bulley holttestét február 17-én találták meg a folyóban, nem messze az eltűnés helyétől. A vizsgálat megállapította, hogy a halálát véletlen fulladás okozta.

Tüntetések és zavargások – 2023 februárja és 2023 júniusa

A brit iskolákban és Franciaország utcáin zajló események megmutatták, a TikTok hogyan segítheti a zavaros gondolatok gyarapodását és terjedését egyik helyről a másikra.

2023 februárjában tiltakozást tettek közzé a TikTokon a Merseyside-i Rainford High School ellen, mert az iskola ellenőrzi a lányok szoknyáinak hosszát. Három napon belül több mint 60 iskola diákjai filmezték le saját változatukat a tüntetésről. Egy hét elteltével több mint 100 iskola diákjai vettek részt ilyen tüntetéseken.

@c4news Students at Rainford High School are protesting after they claimed that teachers were inspecting their skirt length. #rainfordhigh #rainfordhighprotests #protest #uknews #ukschools ♬ original sound - Channel 4 News

Egyes esetekben ablakokat törtek be, fákat gyújtottak fel, tanárokat bántalmaztak.

„A TikTok lehetővé teszi az embereknek, hogy felkapjanak egy vírusos dolgot az egyik iskolában, és eljuttatják mindegyikbe, hogy az egész régió megkedvelje, és versenyezzenek, ki tudja még jobban feldobni és extrémebbé tenni a többi iskolát” – mondja Jasmine, a TikTok korábbi moderátora.

Néhány hónappal később zavargások terjedtek el Párizsban és Franciaország többi részén, miután meghalt a 17 éves Nahel M., akit egy rendőr lelőtt, és akit később emberöléssel vádoltak. Emmanuel Macron francia elnök a TikTokot és a Snapchatet hibáztatta.

De kimutatható egy újabb TikTok-őrület játékban? Vagy csak a francia elnök hárította a felelősséget?

Először valóban a Nahel halála miatt érzett igazságtalanság keltette a zavargásokat – akkor még a közösségi média befolyása nélkül.

De a figyelem, amelyet a TikTokon kapott, sokkal nagyobb volt, mint más platformokon. Nyilvános videók keringtek a Snapchaten Nahel nevével, 167 700 megtekintéssel (ez a szám nem tartalmazza azokat, amelyeket privát chatekben terjesztettek). A TikTokon viszont a hashtaget használó nyilvános videók 850 millió megtekintést értek el.

Viry-Châtillonban, Párizs külvárosában, a videók kigyulladt buszt és kifosztott újságárust mutattak, holott Jean-Marie Vilain polgármester szerint pedig a városban ritkán van tüntetés.

Azt mondja, „hihetetlen és drámai” volt, hogy a zavargások pillanatok alatt átterjedtek „tartományokra, városokra, kisvárosokra, ahol semmi sem történt, ahol minden rendben volt” Provence-ig és Guadeloupe-ig.

A polgármester arról beszél, hogy a TikTokon széles körben megosztott pusztítás „normává vált” egyesek számára.

„Olyan gyorsan terjed”

Korábbi TikTok-alkalmazottak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban azt mondták a BBC-nek, hogy a káros tartalmak őrületének visszafogásában ellenérdekelt a TikTok, mert az lelassítaná az alkalmazás népszerűségének rohamos növekedését.

„Olyan gyorsan terjed, hogy nem tudnak lépést tartani vele – mesél Lucas, egy volt alkalmazott. – Ami a veszélyes tartalmakat illeti, soha nem hallottam, hogy próbálták volna megakadályozni, hogy elszabaduljanak.”

A TikTok szerint viszont több mint 40 000 „biztonsági szakember” moderálja a tartalmaikat, és a káros félretájékoztatást tartalmazó videók „nagy többsége” egyetlen megtekintést sem kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!