Digitália

2023.09.01. 06:00

Megfejtették a hosszú élet egyik titkát? Patkánygén hordozza

Kiderült, hogy az egerek, amelyekbe átültették a meztelen patkányok hosszú élettartamát biztosító génjeit, sokkal tovább élnek. A felfedezés igen hasznos lehet az emberi élettartam meghosszabbítása szempontjából.

MW

Meztelen vakondpatkány

Forrás: University of Rochester

Fotó: J. Adam Fenster

A Kelet-Afrikában őshonos meztelen vakondpatkány körülbelül 10-13 cm testhosszúságú rágcsáló, alapvetően a föld alatt él.

Különlegessége, hogy kivételes élettartammal rendelkezik az azonos méretű rágcsálókhoz képest: körülbelül 40 évig él, majdnem tízszer annyi ideig, mint az azonos méretű rágcsálók. Vitathatatlanul ez az egyik legfurcsább külsejű emlős a bolygónkon.

Ráncos külseje alatt azonban olyan titkok lapulnak, amelyek meghosszabbíthatják az emberi élettartamot.

A meztelen vakondpatkányok földalatti kolóniákban élnek, mint a hangyák vagy a termeszek. Szinte nincs szőrük és nagyon kevés a bőr alatti zsírjuk, de méretükhöz képest hihetetlenül hosszú életűek:

körülbelül 10-szer hosszabb ideig élnek, mint a hasonló méretű egerek.

Figyelemre méltó, hogy ellenállnak az olyan életkorral összefüggő betegségeknek is, mint a rák és a neurodegeneráció.

A Nature folyóiratban megjelent új tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy meztelen vakond patkány gént sikeresen átvittek egerekbe, ami kimutathatóan javította azok egészségét és a hosszabb élettartamot adott.

Vera Gorbunova és Andrei Seluanov tudósok a Rochesteri Egyetemen több mint egy évtizede vizsgálják a meztelen vakondpatkányt, hogy nyomokat találjanak annak hihetetlenül hosszú élettartamára. Korábbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a nagy molekulatömegű hialuronsav (HMW-HA) szintje magasabb a csupasz anyajegy patkányokban, mint más emlősökben. A kutatók úgy vélik, hogy ebben az egyedülálló molekulában van a kulcs.

Annak tesztelésére, hogy a HMW-HA meghosszabbíthatja-e más emlősök élettartamát, olyan egereket hoztak létre, amelyek a hialuronán-szintáz 2 gén csupasz anyajegy patkány változatát hordozzák.

A genetikailag módosított egerek magasabb HMW-HA szintet mutattak, és átlagosan 4,4%-kal tovább éltek, mint a normál egerek. Alacsonyabb volt a rákos megbetegedések aránya, csökkentek az életkorral összefüggő gyulladások, és egészségesebbek voltak a beleik.

Dr. Gorbunova szerint a HMW-HA ezeket az előnyöket az immunrendszer közvetlen szabályozásával, a sejtek oxidatív károsodástól való védelmével és a bélgát funkciójának javításával biztosította. A kísérlet azt bizonyítja, hogy a meztelen vakond patkányok hosszú élettartamának adaptációi sikeresen átvihetők egy másik fajba.

A nagy kérdés az, hogy a HMW-HA felhasználható-e az emberek élettartamának növelésére is? A Rochester csapata arra összpontosít, hogy megtalálja a HMW-HA szint növelésének módját az emberekben.

Reméljük, hogy eredményeink az első, de nem az utolsó példát adják arra vonatkozóan, hogy egy hosszú életű fajból származó élettartam adaptációkat hogyan lehet az emberi élettartam és egészség javára alakítani

– mondja Dr. Seluanov.

A meztelen vakondpatkány még bizonyára sok mindent mondhat nekünk az egészséges öregedésről. További kutatásokkal a szerény rágcsáló titkai új lehetőségeket nyújthatnak az emberi élettartam meghosszabbítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!