Jobb tudni

2024.02.15. 06:00

Soha ne mondjon el mesterséges intelligenciának semmi személyeset

Hogy milyen kockázatokkal jár a mesterséges intelligencia-alkalmazások használata, azt tökéletesen illusztrálja a Google új chatbotjának adatvédelmi figyelmeztetése.

MW

Forrás: Shutterstock

Sokan úgy vélik, hogy még az OpenAI hihetetlenül rövid idő alatt népszerűvé vált ChatGPT-jénél is pontosabb és gyorsabb lett a Google új chatbotja, az itt elérhető Gemini. Vele is beszélgethetünk magyarul, s mintha kevesebbet fantáziálna, megbízhatóbb lenne a ChatGPT-nél.

Ráadásul a korábban Bard néven ismert Gemini alkalmazás digitális asszisztenssé lép elő az Android-eszközökön. Ez az új, mesterséges intelligencia-központú szolgáltatás azt ígéri, hogy az okostelefonokkal és más okos eszközökkel való interakciót lényegesen intelligensebbé és egyszerűbbé teszi.

De az AI-alkalmazások használata kockázatokat rejt magában – nem csak a Google-é, hanem mindegyiké. Amit tökéletesen illusztrál a Google új adatvédelmi figyelmeztetése.

A felhasználóknak szóló „apróbetűs” figyelmeztetés a Gemini Apps Privacy Hub-on található, és nagyon egyértelműen közli, hogy amikor valaki a Gemini alkalmazásokkal kommunikál, a Google a következő információkat gyűjti össze:

  • Beszélgetéseink tartalmát
  • Tartózkodási helyünket
  • Visszajelzéseket
  • Használati adatokat

Akinek van türelme a méretes adatvédelmi szövegtengert átbogarászni, elolvashatja, hogy a Google kijelenti, az összegyűjtött információk segítenek nekik termékeket, szolgáltatásokat és gépi tanulási technológiákat biztosítani, javítani és fejleszteni.

Ez az első pont, amely aggodalomra ad okot: ki férhet hozzá a chatbottal folytatott magánbeszélgetéseinkhez? A Google válasza:

Nagyon komolyan vesszük személyes adatai védelmét, és nem értékesítjük az Ön személyes adatait senkinek. Annak érdekében, hogy az Ön adatainak védelme mellett elősegítsük a Gemini fejlesztését, kiválasztjuk a beszélgetések egy részét, és automatizált eszközök segítségével eltávolítjuk a felhasználók azonosítására alkalmas adatait (például az e-mail-címeket és a telefonszámokat).

Nem kell azonban sokáig görgetni a Gemini Apps Privacy Hub oldalán, hogy felleljük az alábbi figyelmeztetést „Az Ön adatai és Gemini-alkalmazások” részben:

Kérjük, ne adjon meg bizalmas információkat a Gemini-appokkal való beszélgetésekben, illetve olyan adatokat, amelyeket nem szeretne, hogy a felülvizsgálók lássanak, vagy a Google felhasználja őket a termékeink, a szolgáltatásaink és a gépi tanulási technológiák továbbfejlesztéséhez.

Viszont jócskán odébb görgethetünk, míg megtudjuk, mennyi ideig őrzik meg a Gemininek beszélgetés közben átadott információinkat:

„Az (emberi) felülvizsgálók által ellenőrzött Gemini-app-beszélgetések (valamint a visszajelzések és a kapcsolódó adatok, például a nyelv, eszköz típusa és helyinformációk) nem törlődnek, amikor Ön törli a Gemini-appokban végzett tevékenységeit, mert tárolásuk különállóan történik, és nincsenek összekapcsolva a Google-fiókkal. Ehelyett legfeljebb három évig őrizzük meg őket.”

(Összehasonlításképpen: a ChatGPT lehetővé teszi a beszélgetéseink végleges törlését 30 naponta.)

Három év. Ennyi ideig őrzik meg beszélgetéseinket, még azután is, hogy töröltük azokat a Gemini alkalmazásból. A Google a következő figyelmeztetéssel folytatja: „Még ha a Gemini Apps Activity ki is van kapcsolva, beszélgetéseit a rendszer legfeljebb 72 órán keresztül menti a fiókjában. Ez lehetővé teszi a Google számára a szolgáltatás nyújtását és a visszajelzések feldolgozását. Ez a tevékenység nem jelenik meg a Gemini Apps szolgáltatásban.”

Magyarul: a Google világosan jelzi, hogy ne adjunk meg érzékeny információkat a Gemini interakciók alatt, mert az alkalmazással folytatott minden „csevegést” három évig megőriz a szerverein.

Vagyis: ne írjon be senki olyasmit, amit nem szeretne, hogy egy felülvizsgálatot végző ember lásson, vagy a Google felhasználjon. Ne adjon meg például bizalmasnak tartott vagy olyan adatokat, amelyeket nem szeretné, hogy felhasználjanak a Google termékeinek, szolgáltatásainak és gépi tanulási technológiáinak továbbfejlesztésére.

Baljóslatú? Miénk a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!