Digitália

2024.03.14. 06:00

Így rejtheti el otthonát a Google Térképről

Számos oka lehet annak, hogy érdemes elrejteni otthonunkat a Google Térkép utcakép nézetéből.

MW

Forrás: Shutterstock

Aki ismeri a Google Térképet, biztosan használta már az Utcaképet is, amivel nagyon kényelmesen megtekinthető, hogyan néz ki a keresett hely egy gyalogos szemszögéből. Mennyire jól jön ez a funkció, ha például egy soha nem látott szállást nem a hotel marketingesei által készített képen nézzük meg, hanem a valóságban, az igazi környezetében!

Sajnos minden előnye ellenére az Utcakép a nyomozók és a bűnözők eszközeként is használható. Ingyenes lehetőséget nyújt bárkinek, hogy megvizsgálja házunkat, otthonunkat anélkül, hogy személyesen oda menne. A Google Térkép segítségével ezt könnyedén megteheti – a kanapéján ülve. Bárki meg tudja csinálni, akinek van telefonja vagy számítógépe.

Szerencsére egyszerűen el lehet homályosítani otthonunkat a Google Térképen, és ezzel megakadályozni, hogy mások túl sok részletet mutassanak róla.

Hogyan homályosítsuk el otthonunk képét a Google Térképen?

Ezt számítógépen kell elvégezni – az elmosási funkció el sem érhető a Google Térkép appban iOS vagy Android rendszeren. Mobilon ugyan ott van, ha a webböngészőben nyitjuk meg a Térképet, de nagyon nehézkes okostelefonon lebonyolítani ezt a feladatot.

A Google Térképben írjuk be otthonunk címét a keresősávba, majd kattintsunk a ház megjelenő fotójára.

Ekkor megjelenik az Utcaképben az otthonunk. Kattintsunk a „Hiba bejelentése” opcióra a jobb alsó sarokban. A szöveg szinte láthatatlanul kicsi, de ott van.

Most már eldönthetjük, milyen részletet szeretnénk a Google-lal elhomályosítani. Az egérrel állítsuk be a kép nézetét úgy, hogy otthonunk és minden más, amit el akarunk tüntetni, a piros és fekete mezőben legyen. A kurzorral mozoghatunk, plusz és mínusz gombokkal pedig nagyíthatunk, illetve kicsinyíthetünk.

Ha végeztünk a kép beállításával, válasszuk ki, mit szeretne elhomályosítani rajta. A rendszer – magyarul – azt fogja kéri, adjuk meg egy részletesebben, hogy pontosan mit szeretnénk elmosatni, ha a képen autó, más tárgyak, vagy emberek is láthatók.

Mit akarunk kitakartatni? Egy arcot, az otthonunkat, autót, rendszámtáblát? Indok lehet a kép rossz minősége, pontatlansága.

Ha egyszer elhomályosítunk valamit az Utcaképen, az végleg elmosott marad.

Végül kötelezően meg kell adni az e-mail címünket, ellenőrizni a captcha kódot, és kattintani a Küldés gombra.

Ezt követően kapunk egy e-mailt a Google-tól, amely azt írja, hogy áttekintik az igényünket, és felveszik velünk a kapcsolatot, amint a kérelmet elutasítják vagy jóváhagyják. A Google nem ad tájékoztatást arról, hogy mennyi ideig tart a kérés feldolgozása, ezért csak figyeljük tovább az e-maileket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!