Készülnek az 1000. évfordulóra

A helytörténeti vetélkedőn részt vevő csapatok
A helytörténeti vetélkedőn részt vevő csapatok - © Fotó: Mátrai Zoltán
Dombrád – Újabb állomásához érkezett az évfordulós rendezvénysorozat.

Ünnepségek, rendezvények sorozatával emlékezett az idén Dombrád lakossága városuk alapításának 950. évfordulójára. Pénteken újabb állomásához érkezett a rendezvénysorozat: a Móra Ferenc Általános Iskola és Gimnázium falai között hét csapat helytörténeti vetélkedőn mérte össze a tudását.

– A föld mélyéből napvilágra kerülő leletek bizonyítják, hogy városunk múltja a bronzkorig nyúlik vissza, már a kelták is lakták. Ásatások igazolják, hogy valaha egy Árpád-kori templom állt itt, Dombrád első írásos említése pedig 1067-ből származik – idézte fel köszöntőbeszédében Kozmáné Kasza Veronika.

A polgármester ezután sorra vette a település történetének fontos állomásait – például a templomépítéseket, a Tisza-szabályozást, a kisvasút megnyitását, a városi rang elnyerését –, megemlékezett a világháborúk áldozatairól, majd köszönetet mondott Sipos Kálmán és Orosz Károly helytörténeti kutatóknak.

Üzenet a jövőnek

Bár a vetélkedő a múltat idézte, a jövőről sem feledkeztek el a dombrádiak: az évforduló alkalmából időkapszulát helyeztek el az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár épületénél.

– Hiszünk az összefogásban, abban, hogy csak együtt lehetünk sikeresek, együtt őrizhetjük meg értékeinket és teremthetünk újakat az utánunk jövők számára – foglalta össze a közösség üzenetét a településvezető.

– Ezt az időkapszulát leghamarabb ötven év múlva, a város fennállásának ezredik évfordulóján bontsák fel, s addig ne merüljön feledésbe a léte! – kérte végezetül a következő generációkat Kozmáné Kasza Veronika.

– KM-HP –Dombrád.
SZON.HU


hirdetés