Egyperces

2008.11.02. 16:32

A kutyák kezes báránnyá teszik a rabokat

<p>Gyengédség, simogatás, szeretet, és könnyek a búcsúzáskor. Ki gondolná, hogy ezt kutyák tudják elérni olyan embereknél, akiket gyilkosságért, fegyveres rablásért, brutális erőszakért börtönöztek be.</p>

Az amerikai Colorado állam kilenc börtönében a rabok képzik át a kutyákat, akiket korábban ütöttek, rúgtak, éheztettek, magukra hagytak, majd állatvédő szervezetek mentettek meg. A coloradói börtönökben valósággal könyörögnek a nehézfiúk, hogy ők is részt vehessenek ezeknek a kutyáknak a nevelésében, és átképzésében, hogy az állatokból új gazdák segítői legyenek.

A képzési idő két hónap, és amikor a kutyákat elviszik új gazdájukhoz, a legtöbb rab, akivel együtt élt a cellában az eb, szó szerint megkönnyezi az állat távozását. Az egyik rab úgy fogalmazott, hogy a kutya felelősségre és türelemre tanította meg őt. Egy másik rab, aki súlyos börtönbüntetését tölti, azt mondta, hogy legújabb kutyája, Porter beragyogja minden napját. Porter egyébként a 54-ik kutya, akit ez a rab átképez. A foglyok éjjel-nappal együtt vannak két hónapon át a rájuk bízott kutyával. Ők etetik, fürdetik, ápolják, és sétáltáltatják a kutyákat, akiken időnként olyan szeretettel csüngenek, mintha kisgyerekek lennének.

Ahhoz, hogy egy rabra rábízzanak egy kutyát, hat hónapon át kell jól viselkednie. A férfi és a női börtönökben egyaránt vannak kutya-átképzők. Cynthia Gonzalez például életfogytiglant kapott gyilkosságért. Azt mondja, hogy a kutya szeretetre, gondoskodásra tanítja puszta jelenlétével, és mindazt átéli most, amit az utcán soha nem tapasztalt meg.

A program felelősei szerint felmérhetetlen a haszna a programnak. Szerintük életeket ment meg: a kutyákét és a börtönviseltekét egyaránt, mert egészen más emberként kerülnek ki a külvilágba azok a rabok, akik hosszú távon vesznek részt a kutyák átképzésében. Eddig több mint háromezer kutya került új otthonokba a börtönprogram révén Coloradóban.

Kapcsolódó cikkek:


· Új otthonra lelt öt hódcsalád Hódtelepítés 2008.10.31. 
· Tinédzserek támadtak a flamingóra
· Kedvence lehet a veszte!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!