Csodanövény

2022.08.28. 14:05

Kövér porcsin: kincset ér a kerteket ellepő gyomnövény

A kövér porcsin nevű gyomnövény lett az idei tikkasztó nyár nyertese. Az ország területén mindenhol felütötte a fejét és benőtte a kerteket. Kiderült, hogy nagyon is hasznos, nem érdemes kigyomlálni – írja a Lakáskultúra.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A kövér porcsin igazi áldás a biokertészek szerint, hiszen a pozsgásokhoz hasonlóan húsos levelű gyomnövény ráterül a földre, védi a felszínt az erős napsugárzástól, és bent tartja a kevés nedvességet a talajban. Kánikulában nem is érdemes kigyomlálni, hiszen inkább óvja mint csúfítja a kertet.

Kövér porcsin: ismerjük meg!

Az ázsiai származású kövér porcsin (Portulaca oleracea) szinte az egész világon elterjedt, de főleg a trópusi, szubtrópusi területek növénye. A talajjal szemben nagyon toleráns, szereti a napos, meleg helyeket. Nálunk csak a meleg idő beállta után kezd csírázni, aztán türelmesen kitart a fagyok érkeztéig. Amikor igazán jól érzi magát, szívesen nyújtózkodik, méretesebb leveleket fejleszt, míg kedvezőtlenebb körülmények között a földre lapulva próbál túlélni. Szétterülő párnája a túlnyomórészt homokos területeken fogja össze és takarja a talajt.

Portulaca,Oleracea.,Purslane.,Field.,Growing.,Agriculture.,Weeds.,Useful.,Horizontal
A kövér porcsin ráterül a földre, védi a felszínt az erős napsugárzástól és bent tartja a kevés nedvességet a talajban
Forrás: Shutterstock

Elődeink jól ismerték

A feltűnően dúsan termő porcsin azonban nemcsak a kertészek fantáziáját mozgatta meg, táplálkozáskutatók is alapos vizsgálatnak vetették alá az életképes gyomot. Annál is inkább, mert számos legenda kering arról, hogy ínséges időkben bizony ugyanúgy ételként fogyasztották a porcsint, mint mondjuk a csalánt.

 

Kissé savanykás, húsos leveleit, szárait legjobb nyersen fogyasztani, lehet savanyítani és fermentálni, szokás még gőzben párolni és leves is főzhető belőle.

 

A világ számos pontján – már az ókortól kezdve – használták a kövér porcsint a népi gyógyászatban. A tradicionális kínai orvoslás lázcsillapításra, hasmenésre, húgyúti fertőzésekre és méregtelenítésre javasolja. Az indiánok a pépesített leveleket égési sérülések, bőrbetegségek, sebek, fekélyek gyógyítására, valamint fájdalomcsillapításra is használták. Nepálban a kövér porcsin leveleit ma is skorbut ellen és vértisztítóként használják.

A tudomány mindent igazolt

A modern laboratórium vizsgálati eredmények pedig rendre azt mutatják, hogy mindez bizony nem kuruzslás! A kövér porcsin fantasztikus beltartalmi adottságokkal bír, tudományos körökben egyszerűen csak csodanövényként emlegetik. 

 

A kövér porcsin értékes tápanyagokat: fehérjéket és esszenciális aminosavakat, karotinoidokat, B-, C-, E- vitamint, ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, vas, réz, mangán, cink, bór), és egészséges rostokat tartalmaz. Azon ritka szárazföldi növények egyike, amelyek képesek omega- 3 zsírsavat szintetizálni. Ez az emberek számára létfontosságú anyag főként a levelekben és a szárban összpontosul – mégpedig igencsak jelentős koncentrációban. Érdemes megjegyezni, hogy azok a tyúkok, amelyek kövér porcsint is csipegetnek az udvaron, omega-3 zsírsavban gazdagabb tojásokat tojnak.

 

Stir,Fried,Pigweed,Or,Portulaca,Oleracea,Or,Purslane,,Verdolaga,,Pigweed,
Kissé savanykás, húsos leveleit, szárait legjobb nyersen fogyasztani, lehet savanyítani és fermentálni, szokás még gőzben párolni, de leves is főzhető belőle
Forrás: Shutterstock

Orvosi szempontból a porcsin:

  • erős antioxidáns vegyületeinek köszönhetően segít az oxidatív stressz kezelésében,
  • a benne található poliszacharidok mérséklik a vércukorszintet, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét,
  • kivonata antibakteriális, antivirális tulajdonságokkal rendelkezik,
  • rákmegelőző hatású,
  • igazoltan gyulladáscsökkentő hatású,
  • hasnyálmirigy, gyomor- és májvédő hatással rendelkezik,
  • javítja az alvás minőségét,
  • hörgőtágító, asztma esetén csökkenti a tüneteket,
  • főzetéből borogatást készíthetünk izomgörcsre, mivel ellazítja a vázizomzatot,
  • sebgyógyító hatással is rendelkezik.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!