Helyi közélet

2010.08.09. 19:25

Nagy iskolakezdési teszt: Tízezrekkel olcsóbb, ha nem trendi, nem szagos

<p>Egyre közeledik az iskolakezdés, amely nem csak a gyerekek számára rossz hír, hanem a szülők számára is, akik foghatják a fejüket miként vásárolják meg úgy a tanszereket, hogy azt a pénztárcájuk is bírja. Leteszteltük, mennyibe kerül egy a legolcsóbb termékekből összeállított „minimál” és egy drágább iskolaszerekből álló „extra” csomag.</p>

Augusztus van, ami rossz hír a gyerekeknek, mert már csak hetek vannak hátra a nyári szünidőből, de a szülők számára sem felhőtlen időszak ez, hisz szeptemberre mindent be kell szerezniük, amire szükségük lesz a nebulóknak az iskolában. A vásárlás előtt célszerű listát készíteni a nélkülözhetetlen tanszerekről, hogy ne álldogáljunk tanácstalanul a polcok előtt. Mi is ezt tettük, egy első osztályos átlagos tanszerlistájával kezünkben bevásárlóútra indultunk.

Szembetűnő különbséget találtunk az azonos funkciójú termékek árai között attól függően, hogy azon az éppen aktuális mesehős képe vicsorított ránk, vagy szagot, esetleg ízt is csempésztek a tanszerekbe a megalkotóik. Igen, szagot és ízt, hiszen radírgumi és radírgumi között is van különbség és nem olyan megközelítésből, hogy melyik tünteti el jobban a ceruza nyomát, hanem az illat, a szín, a forma képezik az árnövelő tényezőt.

Vannak „divatos” termékek

Talán senkinek nem mondunk azzal újdonságot, hogy egy gyerek tanszerei néhány ezer forintért is beszerezhetőek, de akár több tízezret is költhet egy anyuka. Az iskolai felszereléseknél is vannak „divatos” termékek, amelyek többszörösébe kerülnek az egyszerűeknek. Az idei divatot a polcok kínálatát figyelve, úgy rémlik a Hannah Montana és az Alkonyat sztárjai diktálják, de emellett az Avatar kék figuráival is viszonylag gyakorta találkozhatunk.

A rögtönzött listánkban a legnagyobb tételt az iskolatáska beszerzése jelentette, amiből találtunk ezer forintosat is, de egy kisméretű Alkonyat sztáros hátizsák már ennek közel tízszeresébe került. Minőség terén lényegi különbség nem mutatkozott, azonos célt szolgált mindkét termék, és úgy tűnt azonos élettartamot bírnak ki majd használatban.

Apróbb dolgokon is sokat spórolhatunk

De az apróbb dolgokon is sokat spórolhatunk, ha például az egyszerű borítójú A5 méretű füzetet választjuk, és azt színes fedővel borítjuk, a sztárokkal díszített kemény fedeles füzet helyett, mert egy egyszerű füzet 25 forintért kapható, az utóbbi pedig 919 forintba került. Nagy választékkal és árbeli különbségekkel fogadnak a bevásárlóközpontok és papír-írószer boltok az iskola kezdés előtt, a szokásos augusztusi akciók is elkezdődtek már, tehát minden adott, hogy időben végezzünk a vásárlással. A józan döntést azonban sok esetben befolyásolja a csemeténk mesehősöktől és divatmajmoktól átitatott vágyálma, s talán éppen ezért fordulhat elő, hogy többe kerül egy tanszercsomag, mint az a funkcióját tekintve kerülne. No, de valakinek a csillogást, a trendiséget is meg kell fizetnie.

Sok kicsi sokra megy

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, ami a számok ismeretében igazolható is, hiszen ha mindenből az olcsóbb terméket választottuk a felsoroltak közül, és egy darabot vettünk - kivétel a füzet és a füzetborító -, melyből 10-10 darabbal számoltunk, a grafitceruzából hármat, és 30 darab rajzlapot tettünk képzeletbeli kosarunkba, így a végösszeg: 4393 forint lett. Igen, jól látják, kevesebb, mint ötezer forint. S, most lássuk, hogy ugyanezen termékekből a magasabb árral számolva mekkora összeget kapunk. Talán hihetetlen, de az ötezer forintos „minimál” csomag helyett máris 28.333 forintot fizethetünk a kasszánál.

Bevallhatjuk, mi sem gondoltuk volna, hogy a drága tanszercsomag bizony hatszor drágább lesz, mint az olcsóbbik. Talán nem mondunk azzal sem sok újat, hogy ez a hatszoros különbség nem feltétlenül minőségbeli eltérést jelent, hanem adott esetben több színt, több celebet, illatot, és trendiséget, amelyet nem biztos, hogy csemetéink is hasonlóan értékelnek, mint szüleik. Az viszont tény, hogy minden szülőnek a saját gyermeke a legszebb a legfontosabb, így igyekszik minden téren kielégíteni vágyait. Akkor is, ha azt nem a józan ész diktálja...

-M. I.; P. J. T.-

 Ár összehasonlítás egy nagy bevásárlóközpont kínálatából:

Iskola táska: 999 – 9161 Ft

A5 méretű iskolai füzet: 25 -919 Ft

Tolltartó: 1099- 5029 Ft

Hegyező: 149 – 1299 Ft

HB-s grafit ceruza: 59- 460 Ft

Papír ragasztó: 269 -629 Ft

12 színű színes ceruza: 99 -2699 Ft

Füzet borító: 25- 80 Ft

Kisolló: 149 Ft

Színes gyurma: 299 Ft

Technikacsomag: 89 Ft

Ecset: 159/3 darab

Rajzlap: 45 Ft

Rajz tábla: 299 Ft

Műanyag pálcikák: 149 Ft

Logikai lapok: 199 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában