Életstílus

2016.05.21. 11:42

Búcsú a pattanásoktól

Nyíregyháza - Bőrünk – mely egyben legnagyobb szervünk is – gyulladásos betegsége az akné.

Nyíregyháza - Bőrünk – mely egyben legnagyobb szervünk is – gyulladásos betegsége az akné.

Az aknét a bőr pórusainak eltömődése miatt kialakuló felületes bőrelváltozások jellemzik, mely általában az arcon, a nyakon, a mellkason és a vállakon jelentkezik. Bár az akné nem jelent komoly fenyegetést az egészségre, súlyos formája torzulások, maradandó, csúnya hegek kialakulásához vezethet.

Sokaknak okoz gondot

– Ez nemcsak a tinédzsereknek okoz gondot, hanem a 20. életév után is komoly esztétikai és pszichés problémát jelenthet; az aknéhajlam a korai 40-es évekig is fennállhat – erősítette meg dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.

Az akné kialakulásának pontos oka nem ismert. Egyik lehet az emelkedő hormonszint. Az androgéneknek ­nevezett hormonok (férfi nemi hormonok) szintje a pubertás alatt mind a fiúkban, mind pedig a lányokban megemelkedik, és ez a faggyú­mirigyeket megnagyobbodásra és több faggyú termelésére serkenti. Egy másik faktor az örökletesség vagy a genetika.

Kutatások kimutatták, hogy az elváltozás például sok aknéban szenvedő iskoláskorú fiú családjában is megtalálható, általában pubertáskorban kezdődik, és sok évig fennállhat. Serdülőkorú fiúknál a leggyakoribb, de mindkét nemben, minden életkorban előfordulhat. Az arcra kerülő piszok és olaj súlyosbíthatja az elváltozást, a szélsőséges időjárási viszonyok, a ­stressz, a táplálkozás, endokrinzavarok, bizonyos daganatok és gyógyszerek (pl. kortizon, tesztoszteron, ösztrogén stb.) is növelik a kockázatot.

Az akné kialakulása

– Az akné, közismertebb nevén a pattanás, akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, mert a kiválasztás gyorsabb annál, mint ahogyan a faggyú és a hámsejtek el tudják hagyni a tüszőt és begyulladnak. A dugó a tüsző kidudorodását okozza (fehér komedó) és a dugó teteje megfeketedhet (fekete komedó). A gyulladásos mitesszerek, azaz pattanások (papula) között vannak gennyes pattanások (pusztulák), csomók (nodusok), és még ennél is kiterjedtebb gyulladásos mitesszerek, ún. hólyagok (ciszták) – sorolta a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika tulajdonosa.

Súlyossági fokozatok és a kezelésük

Az akné az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható. Három súlyossági fokozat közül az elsőben a mitesszerek száma enyhén megszaporodik, csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket látunk.

Kezelésére csak helyi készítményeket használunk. A nyílt komedók előzetes fellazítás után kinyomhatók, a zártak óvatos felszúrást igényelnek.

A második súlyossági fokozatban a mitesszerek mellett sok erősebben gyulladt, fájdalmas csomó, göbcse észlelhető, és néhány gennyes hólyagcsa is megjelenik. A hámlasztó kezelés ebben a formában is indokolt. Mivel a gyulladás kialakulásában a baktériumoknak is szerepük van, így benzoylperoxyd, azelainsav és az antibiotikum (erythromycin, clindamycin) tartalmú, esetleg kombinált összetételű készítményeket is alkalmazunk. Ebben a stádiumban már számolni kell a hegesedés veszélyével.

A harmadik, legsúlyosabb fokozatban számos puha tapintatú, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomókból gyakran genny tör a felszínre. Itt már igen erős torzító hegesedés alakulhat ki. A helyi kezelés háttérbe szorul a belső kezeléshez képest. Isotretinoin tablettás kezelést indítunk, ami a faggyútermelés normalizálása révén csaknem mindig végleges és teljes gyógyulást hoz – mondta dr. Beleznay Gyöngyike.

Cisztákat alkothatnak

– Ha a gyulladásos területek a bőr mélyebb rétegeiben helyezkednek el, megnagyobbodva cisztákat alkothatnak. Faggyúciszta alakul ki akkor, amikor a faggyúmirigy folytatja a faggyútermelést. A tüsző falának megrepedése helyett a tüsző folyamatosan növekszik, és a bőr felszíne alatt puha, rugalmas csomót (cisztát) alkot. A ciszta nem fájdalmas és nem színeződik el, kivéve, ha felülfertőződik.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!