Életstílus

2016.07.09. 18:04

Stőhr Gréta egész élete megváltozott, amióta nem eszik húst

Nyíregyháza - Stőhr Gréta, a népszerű szerkesztő-műsorvezető nem élte meg lemondásként az életmódváltást.

Nyíregyháza - Stőhr Gréta, a népszerű szerkesztő-műsorvezető nem élte meg lemondásként az életmódváltást.

Stőhr Gréta vegánokkal találkozva értette meg, hogy ez egy etikai döntés, hiszen az állatok nem ­értünk vannak, nekik is megvan a Földön betöltött szerepük.

– Nem használhatjuk ki őket sem táplálkozásunk, sem öltözködésünk, sem szórakozásunk miatt, egyszerűen mellőzzük az állati termékeket az életünk minden területén – mondja.

Tudatos döntés volt

– Megértettem, hogy ez ökológiai döntés is, hiszen a húsipar, tejipar környezetszennyező hatása a földön a legnagyobb problémát, mégpedig a klímaváltozást okozó emissziós gázok kibocsátásának 40 százalékát okozza, amelyet legegyszerűbb módon vegán életmóddal lehet csökkenteni. Majd megnéztem az Earthlings című filmet, és már nem volt visszaút. Szerettem volna végre hasznos, felelős, tudatos lényként, igaz földlakóként élni tovább, nem pedig rákos sejtként.

– Az életem 100 százalékban megváltozott, és kizárólag pozitív értelemben. A fent említett információk fokozatosan épültek be az életembe, így ez tudatos döntés volt, nem éltem meg lemondásként.

Eleinte talán a sajtot volt a legnehezebb helyettesíteni, de ma már minden állati terméknek megvan a vegán megfelelője, és nem is nehéz beszerezni őket. Öt éve dolgozom vegán séfként, és ez a legkreatívabb munka, holott sosem tanultam szakácsmesterséget. Vegánként kinyílt előttem a világ, nagyszerű alapanyagokat, csodálatos fűszereket ismertem meg, és a világ konyháit „vegánosítottam”, illetve saját ötletek alapján készítem a receptjeimet.

Egyre többen követik

– Számomra a főzés meditatív állapot, és a legjobb érzés magamnak, családomnak és megannyi embernek erőszakmentes, finom és egészséges ételeket alkotni. Mindenkinek ajánlom ezt az étrendet, aki szeretne tudatosan tenni magáért, embertársaiért, az állatokért, a földanyáért. De körültekintőnek kell lenni, tájékozódni, hogy mit mivel lehet helyettesíteni, hogyan alakítható ki az optimális étrend, ami mindenki számára egyedi.

A világon ma már több millió vegán van, itthon az utóbbi hat évben több ezerre duzzadt azoknak a száma, akik ezt az életmódot követik – mesélte lapunknak Gréta, akinek nem csak az étrendjét, de a mindennapjait is a vegán életmód határozza meg.

Éttermet nyit

Jelenleg a LifeNetwork csatornán mennek főzőműsorai, könyvet írt „Gréta konyhája – vegán életmód- és szakácskönyv” címmel, ételkiszállítást vezet Budapesten, és még ebben a hónapban megnyílik várva várt éttermük, a Great Bistro a főváros V. kerületében.

– Szeretnék segíteni azoknak, akikben megérett a döntés a változtatásra, de azoknak is, akikben még nem. Nagyon örülök, hogy az embereket tájékoztathatom erről az életmódról, és hogy megoszthatom velük a tapasztalataimat. KM-SZA

A vegán étrend alapjai

A veganizmus követői nem csak a húsoktól, de mindenféle állati eredetű tápláléktól tartózkodnak.

A friss gyümölcsök, zöldségek központi szerepet kapnak a vegánok étrendjében.

Az irányzat elnevezése a növényi eredetű táplálkozásból alakult ki.

1944-ben jött létre az első vegán társaság, alapítója az angol Donald Watson volt. A fogalom az 1960-as évektől kezdett bevonulni a köztudatba, ám kizárólag növényi táplálékon ennél lényegesen régebb óta élnek emberek. Ennek sok oka ismert: századokon át nem nagyon került hús a szegények asztalára, abból főztek, amit az erdők-mezők adtak, vagy ami a kertben termett.

A szigorú vegán életmódot folytatók nem fogyasztanak tojást, sajtot, sem egyéb tejterméket, de mézet sem – vagyis semmi olyasmit, aminek közvetlen köze lenne az állatokhoz.

Akadnak olyan vegánok, akiket egészségtudatosság vezérel, vagy épp tojás-, illetve tejallergiájuk miatt választják ezt az étrendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!