Életstílus

2018.10.22. 13:57

Mit tegyünk, ha lázas a gyerek?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az őszi hidegben egyre gyakoribbak a lázas megbetegedések, főként a gyerekek körében.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az őszi hidegben egyre gyakoribbak a lázas megbetegedések, főként a gyerekek körében.

A meghűléses időszakban előkerülnek a lázmérők, lázcsillapítók, a nagyobbaknál a forró italok. Bár a hazai gyermekorvosok évek óta hangoztatják, hogy a láz hasznos dolog, amit nem kell azonnal csillapítani, a szülők mégis túlaggódják magukat. A láz ugyanis az immunrendszer természetes védekező mechanizmusa. Éppen ezért, gyermekkorban nem a lázat kell megszüntetni, hanem a lázat kiváltó betegséget.

Gyors, pontos mérés

– Abból kell kiindulni, hogy a test normál hőmérséklete: 36,8–37,2 °C között mozog, gyerekeknél a 37,4 °C még nem hőemelkedés, nincs ok lázcsillapításra, kivétel ez alól, ha meghaladja a 38 °C-ot. A rossz közérzet, fáradékonyság, a gyermek túlzott nyugodtsága, bágyadtság, reszketés, kipirult arc és a csillogó szem gyanújelei a láznak. A lázas állapot megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a testhőmérséklet változásának pontos nyomon követése – mondta el Holikné Sajtos Ágnes nyíregyházi védőnő.

– A lázmérő típusa életkorhoz kötött – folytatta. – Ha meg szeretnénk tudni, hogy egyáltalán lázas-e a gyermek, akkor a homlokra ragasztható, a fülhőmérő és a digitális cumis verzió is alkalmas erre, a digitális lázmérőkkel a csecsemőknél végbélben, a nagyobbaknál hónaljban mérünk lázat. A korszerű mérőeszközök előnye, hogy néhány másodperc alatt pontos és megbízható értéket mutatnak. – A lázcsillapítást tehát 38–38,5 °C foknál kezdjük el, több módja is van: fizikális és gyógyszeres.

A szülőknek el szoktuk mondani, hogy nem az a cél, hogy egy lázas állapotból egy hirtelen láztalan állapotot hozzunk létre, egyszerre mindössze 2–3 tized fokkal érdemes csökkenteni a túlmelegedett testet.

Gyógyszer orvosi javaslatra

Az egészen kicsiknél a végbélkúp javasolt, általában 4 hónapos kor felett szirupot ír fel a gyermekorvos. A hatóanyag-tartalom miatt minden estben konzultálni kell az orvossal; van, amikor a hatóanyagokat kombinálva még erőteljesebb a lázcsillapítás, de ebben döntsön inkább az orvos – emelte ki a védőnő, aki hozzátette: halogatni sem jó a beavatkozást, mert extrém esetben lázgörcs léphet fel. A szülő tartsa szem előtt, hogy a gyógyszereknél minimum 6 órának kell eltelni a következő adag bevételéig.

– Tudom, hogy az anyukáknak sokszor egyszerűbb rögtön a gyógyszerekhez nyúlni, s muszáj is, ha igen magasra szökik a láz, de nagyanyáink ösztönösen tudták, mikor mit kell alkalmazni. A vizes ruhás borogatással kezdték, majd a hűtőfürdőt vetették be.

A hűtőborogatás a fizikális lázcsillapítás kevésbé hatékony módja, mert a nedves textil hamar átforrósodik. Vannak, akik a gyerek nedves lepedőbe csavarására esküsznek, mi a nem túl hideg, törzsre (hónaljtól a bordaív aljáig) helyezett vizes ruhát ajánljuk az anyukáknak, a vizes felületet át kell tekerni egy száraz textíliával. Ne várjuk meg, amíg megszárad a törölköző, 5–10 perc után vegyük le, töröljük meg a gyereket, ismételjük meg, ha szükséges.

A lázcsillapítás után minden esetben el kell menni az orvoshoz, mert a láz mindig valamilyen betegség kísérő tünete – mondta el Holikné Sajtos Ágnes védőnő.

KO


A hűtőfürdő hatékony

A hűtőfürdő kezdő hőmérséklete egyezzen meg a lázas gyermek hőmérsékletével. Ültessük a kádba a kicsit, majd hideg víz fokozatos hozzáadásával (láb felőli oldalon vékony sugárban folyatjuk a csapból a hideg vizet a kádba) kezdjük el a hűtőfürdő hőmérsékletének csökkentését. Ezt addig kell folytatni, amíg a víz hőmérséklete 10–15 perc alatt 28–30 °C-ra nem csökken. A hűtőfürdő során a gyermek 8–10 percig tartózkodjon a lehűtött vízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!