orgonák éjszakája

2019.07.11. 17:30

Lélekben feltölti a zene világa

Az idén érettségizett Elek Péter önálló koncertet ad az orgonák éjszakáján.

Fotó: lokál

Orgonák éjszakája címmel országos zenei programot rendez július 20-án a Filharmónia Magyarország, azon a napon az ország több városában lesz orgonahangverseny. Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban 19 órától a 18 esztendős Elek Péter ad koncertet.

Harmadik helyezés Győrben

A Krúdy Gyula Gimnázium idén érettségizett diákját először is arról faggattuk, mit szólt, amikor felkérték egy önálló hangversenyre.

– Igen megtisztelő volt a felkérés, nem lehetett visszautasítani, hiszen az első önálló hangversenyem. Nagyon örülök neki. Sokszor orgonáltam már, sok helyen játszottam már, így nem félek ettől a mostani kihívástól.

Minél többet gyakorlok, minél több időt töltök a felkészüléssel, annál kevésbe izgulok – monda el érdeklődésünkre Elek Péter, a nyíregyházi Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, aki áprilisban Győrben a XII. Országos Orgonaversenyen a második korcsoportban úgy lett a harmadik, hogy első díjat nem adott ki a zsűri.

A hangszerek királynője

A győri versenyen két templomban is megmutathatta tudását, orgonált egy evangélikus és egy római katolikus templomban. De vajon hogyan kezdődött a zene iránti kötődése?

– Általános iskolás voltam, amikor mondtam a szüleimnek, hogy szeretnék zongorázni, ugyanis volt otthon zongoránk, és az édesapám is zongorázott. A zeneiskolában Szabó Antalné Julika néni vezetésével 10 évet zongoráztam, majd négy éve elkezdtem orgonálni is Kiss Zoltán tanár úrnál.

Elek Péter

Mindig is tetszett az orgona, a templom világa és lélekemelő hangulata közel áll hozzám, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nyíregyházi gyülekezetének én vagyok a kántora, így természetes lett a számomra, hogy orgonán is játsszam. Szeretem a nagyságát, a szépségét, a hangzását, nemhiába nevezik a hangszerek királynőjének.

Bár számomra most a legfontosabb az érettségi volt, de a most véget ért tanévben is jártam még a zeneiskolába. A zongorát főtárgyként, az orgonát második hangszerként tanultam.

Változik a sorrend

Szeptembertől egyetemista lesz Debrecenben Péter, azonban a hangszertanulást nem fejezi be, csak egy picit változtat a sorrenden: az orgona lesz a főtárgy, a zongora pedig marad kötelező tárgynak. Igyekszik majd úgy alakítani életét, hogy jusson idő a zeneiskolai foglalkozásokra.

Álmatlan éjszakák

Igaz, februárban a továbbtanuláskor okozott a számára néhány álmatlan éjszakát, hogy a jelentkezési papírt mérnökinformatikus szakra vagy a zeneművészeti egyetemre adja-e be, de végül a műszaki pálya mellett döntött. A döntésben szerepe volt bátyjának is, aki szintén informatikus.

– Az elmúlt években néhányszor játszhattam a nyíregyházi evangélikus templom orgonáján, a koncertre is ott készülök fel, de természetesen próbálok majd a helyszínen is a római katolikus templomban.

Kiss Zoltán tanár úr rám bízta a műsor összeállítását, aztán egyeztettünk, s jóváhagyta a repertoárt. Két olyan művet játszom, amit már a győri versenyen is előadtam, a többi darabot pedig mostanában tanultam.

MML


Egy nagybácsi feladatai

Mi jelenti a pihenést, a kikapcsolódást?

– Az orgonálás engem feltölt, kikapcsol. Két-három órát is gyakorlok olykor a templomban. Testileg elfáradva, de lelkileg feltöltődve jövök el onnan. Nagyon szeretek továbbá kerékpározni, különösen kedvelem a dombos-hegyes vidékeket, még a Tokaji-hegyre is felmegyek a kerékpárommal.

Mind a két nővérem édesanya már, a gyermekekkel – mint ahogy egy komoly nagybácsihoz illik – sokat szoktam játszani, foglalkozni – tette hozzá Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában