Nagyvilág

2013.09.22. 19:57

Megtalálták Tolsztoj legrövidebb levelét

Oroszország - Egyetlen szót tartalmaz Lev Tolsztoj legrövidebb levele, amit az egyik zárt internetes közösségi oldalon tettek közzé.

Oroszország - Egyetlen szót tartalmaz Lev Tolsztoj legrövidebb levele, amit az egyik zárt internetes közösségi oldalon tettek közzé.

A valódinak látszó levelezőlapot az orosz Leprosorium (Lepratelep) című zártkörű közösségi portáljának ’hasselblad’ nicknevű tagja osztotta meg.

„Egyik ismerősöm ükapja annak idején harmadik osztályba járt, és nem tudta eldönteni, hogyan kell helyesen kiejteni a „Rosztovi” (Rosztovék) szót – írj a blogger. – Táviratot küldött hát Lev Tolsztojnak. Az író egy levelezőlapon küldte el a választ.”

Az orosz regényírás atyja, aki koránt sem a rövid lélegzetű történeteiről híres (a Háború és béke több mint 1600 oldalas), egyetlen szóban válaszolt „Rosztóvi” – kitéve a hangsúlyt a második ’o’-ra. A levél hitelességét Valentyin Ivanovics Bulgakov, az író egyik utolsó magántitkára is igazolja, aki életrajzában egy teljes bekezdést szentel a kisfiú, bizonyos „Nagyságos” Szergej Vlagyimirovics Fedorov és Lev Nyikolajevics Tolsztoj rövidke levélváltásának.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!