Finomítják még a költségvetés számait

Ha folyamatos lenne a határnyitás, talán többen is gyönyörködnének a zajtai római katolikus templomban
Ha folyamatos lenne a határnyitás, talán többen is gyönyörködnének a zajtai római katolikus templomban - © Fotó: M. Magyar László
Zajta – Ebben az évben megújul az idősek otthona, az önkormányzati konyha, az óvoda.

Nem unatkoztak az elmúlt hetekben a polgármesterek, hiszen február közepéig be kellett nyújtaniuk a képviselő-testületeknek az önkormányzatok idei költségvetését. Ráadásul úgy kellett a bevételekkel és a kiadásokkal gazdálkodniuk, hogy ne keletkezzen hiány.

Kívül-belül felújítják

Zajta polgármestere, Kosztya Zoltán is benyújtotta időben a település idei költségvetését, amelyet március 15-éig kell véglegesen elfogadnia a képviselő-testületnek.

– A költségvetés legfontosabb számai már megvannak, azért a végső elfogadásáig finomítani, csinosítani fogunk rajta – mondta el érdeklődésünkre a település vezetője. – Természetesen szerepelnek benne az elnyert pályázatok is. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében százszázalékos támogatást nyertünk el az idősek nappali otthonának a felújítására. Az intézmény kívül és belül teljesen megújul, többek között új tetőzetet kap. A munkálatok olyan ötven százalékosan készen vannak. Húsz-huszonöt idős szokott ellátogatni az otthonba, megemlékeznek a névnapokról, születésnapokról, készülnek a különböző rendezvényekre, a legutóbb például a farsangra.

Az önkormányzat pályázott a konyha felújítására is, az elnyert támogatáshoz öt százalékos önerő szükséges. A tervek szerint a nyári takarítási szünetet használják majd fel a konyha modernizálására. Megújul a belső burkolat, a vízvezeték-rendszer, a fűtéshálózat, s lehetőség lesz új üstök és sütők beszerzésére is, hogy jobban megfeleljenek az előírásoknak, hiszen például az utóbbi időszakban egyre több párolt zöldségnek kell szerepelnie a kínálatban.

A közúthoz tartozik

Az önkormányzati konyha egy épületben található az óvodával, így a gyermekintézmény sem marad ki a felújításból. A Belügyminisztériumtól elnyert egymillió forintból szigetelést és festést kap az óvoda.

– Felröppent, hogy mindennapos lesz Zajtánál a határnyitás. Nagyon várjuk azt a pillanatot, de valószínűleg ez már csak az országgyűlési választás után lesz valósággá. A temetőtől a határig tartó útszakasz rossz állapotban van, jó lenne azt is felújítani, de a közúti igazgatósághoz tartozik. Talán az igazgatóság belátja az út minőségének fontosságát, ha mindennapos lesz a határon a forgalom – tette hozzá Kosztya Zoltán.

MMLFehérgyarmat.
SZON.HU


hirdetés