Felderítés Szabolcsban: pattanjon fel velünk a parlagfű kereső helikopterre!

Akt.:
Felderítés Szabolcsban: pattanjon fel velünk a parlagfű kereső helikopterre!
© Fotók: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Két nap alatt helikopterrel térképezik fel a fertőzött területeket a megyében.

Rendőrségi helikopter pihent a nyíregyházi repülőtér forró betonján. Vihar előtti csend. Amint ugyanis felszáll, küldetésével lehűti a kedélyeket. A légi felderítés eddig is bevált, a parlagfüves területeket puszta létét mérik fel. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály és az Országos Rendőr-főkapitányság Légi Rendészeti Parancsnoksága szervezte a kétnapos programot.

parlagf-legi-feldertes-dsc_7982

– A légi felderítés a leghatékonyabb módszer a parlagfűvel fertőzött területek feltérképezésére – nyomatékosította dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője. – A parlagfű pollenje erősen allergizáló hatású. Ezért minden eszközzel fel kell lépni azokkal szemben, akik nem irtják. Adott esetben szankcióval lehet élni a földtulajdonosoknál. A terület nagyságától függően 15 ezertől 5 millió forintig terjed a bírság. Szeretnénk rákényszeríteni a jogkövető magatartást az érintettekre.
Természetesen fizikai képtelenség a két nap alatt a megye egészét bejárni légi úton.

– Eddig is érkeztek bejelentések, a határszemlék, valamint a növény- és talajvédelmi szakemberek tapasztalatai során már kialakult egy átfogó kép. Az együttműködő szervek (a Nébih, a kormányhivatal, a járási hivatal és a rendőrség) célja közös: a lehető leghatékonyabban lecsökkenteni a parlagfűvel fertőzött területek számát.

Derűs égbolt, kicsi szél

– Két egymást követő napon hat-hat órát töltünk a levegőben. Általában három szakember ül a helikopterben: az egyik nézi a parlagfüves területeket, a másik meghatározza a GPS-koordinátákat, a harmadik pedig lefényképezi. A mostani derűs égbolt és kicsit szeles időjárás tökéletes a munkánkhoz – említette Bukor János alezredes, a közel húsz éves MD 500 E típusú gép pilótája. Tanúsíthatjuk: a légtér ura.

KM–LTLA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés