vegyél még, egyél, ezt is kóstold meg!

2019.12.25. 11:30

Óvatosan a cukros finomságokkal!

Az ünnepi asztal mellett is figyeljenek oda a diabéteszesek a vércukorszintjükre.

Fotó: shutterstock

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk szembe magunkat, így óriási a kísértés, hogy mindent megkóstoljunk, mindenből együnk egy keveset.

A cukorbetegség és a különféle ételérzékenységek azonban egyre több embert érintenek manapság, ezért érdemes odafigyelni az ünnepek alatt, hogy a cukorbetegek is felhőtlenül élvezhessék ezt a meghitt időszakot.

A cukorbetegség fő jellemzője, hogy a vércukorszint szabályozása nem működik megfelelően, a magas vércukorszint pedig hosszú távon károsítja a kulcsfontosságú szerveket.

Az ünnepi lakomák és a több napon át tartó evés miatt

a karácsony különösen veszélyes időszak a cukorbetegek számára, ezért fontos, hogy ebben az időszakban még jobban odafigyeljenek a helyes táplálkozásra

– hívja fel a figyelmet közleményében a Budai Egészségközpont.

Az étkezések utáni vércukorszint alakulása a táplálék szénhidrátmennyiségétől és felszívódási idejétől függ.

A 2-es típusba tartozó cukorbetegeknek a rájuk jellemző súlyfelesleg miatt még több figyelmet kell fordítaniuk a szénhidrátok számolására, illetve a gyorsan felszívódó szénhidrátok (pl. cukrozott élelmiszerek, folyékony tejtermékek, gyümölcskészítmények) kerülése mellett a zsiradékbevitelre is, ezért érdemes sovány húsokat, gombát, halakat fogyasztaniuk. A rántott fogásokhoz, a panírozáshoz válasszunk teljes kiőrlésű búza- vagy zablisztet, zsemlemorzsa helyett pedig zabpelyhet használjunk.

Zöld köretek, kevés édesség

A köretek kapcsán sokszor a krumpliban és a fehér rizsben kimerül a fantáziánk, de ezekhez hasonlóan a bulgur, a kuszkusz, a köles és az édesburgonya is emelik a vércukorszintet. Azonban ezeket egészségesebbé tehetjük, ha olajban és zsírban sütés helyett inkább grillezzük a burgonyát, rizsből a lassabban felszívódó barna rizst választjuk, illetve ha zöldségfélékkel színesítjük a köreteket.

Ha legalább részben salátákkal helyettesítjük a köreteket, akkor nemcsak a szénhidrátokat és zsírokat, de a bevitt kalóriákat is csökkenthetjük – sorolja az egészségközpont az ötleteket. Szerencsére a cukorbetegséggel küzdőknek sem kell lemondaniuk az édességekről, már számos diabetikus cukrászda kínálatából választhatunk bejglit is, amely a karácsonyi menü elmaradhatatlan része.

Ám otthon is könnyen készíthetünk egészséges édességeket egy kis odafigyeléssel, cukor helyett használjunk természetes édesítőket: szénhidrát- és kalóriacsökkentett nyírfacukrot, illetve szénhidrát- és kalóriamentes eritritet vagy steviát.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában