Helyi közélet

2008.12.10. 16:52

Jó karácsonyt várnak a halasok Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - HALlatlan: HALvány remény sincs rá, hogy HALogatás miatt elmarad az idei HAL-vásár. Radóczi János: a fogyasztók körében legnépszerűbb pontyból, busából, amurból és harcsából rendelkezésre áll az ilyenkor szokásos mennyiség</p>

A szokásos karácsonyi halforgalomra számítanak az idei ünnepeken a kereskedők a tavalyi visszaesés után. Az éves halforgalomnak mintegy 40 százaléka bonyolódik le karácsonykor. A legkedveltebb a ponty, de évről évre nő az előfeldolgozott formában piacra kerülő afrikai harcsa, a harcsa és a süllő fogyasztása is.

Befejezte az őszi lehalászást megyénk legnagyobb haltermelője a Szabolcs Halászati Kft. Az idei temés erős-közepes, mondta el érdeklődésünkre a cég ügyvezető igazgatója. Radóczi János hozzátette: – a fogyasztók körében legnépszerűbb pontyból, busából, amurból és harcsából rendelkezésre áll az ilyenkor szokásos mennyiség, egyedül a legértékesebbnek számító süllő állományt tizedelte meg a tavakban nem egyszer oxigénhiányt okozó, idei időjárás.

A keresletről szólva a halászati cég vezetője hangsúlyozta, megyénkben két hipermarket láncnak van halkínálata. A nagyobbiknak a Szabolcs Halászati Kft. a beszállítója. Ez a lánc egyre több áruházi egységgel rendelkezik a térségben, de az áruházak számának gyarapodásával nincs arányban a halkereslet növekedés. Kétségtelen előny viszont a távolabbi vidékeken élőknek, hogy közelebb ért hozzájuk is a karácsonyi pontykínálat. Feldolgozott – szeletelt, filézett – hal, főként a busa iránt örvendetesen nő a fogyasztói igény. A társaság kemecsei telephelyén pedig, ahol a telelő tavak rejtik a szép haltermést, s ahol a feldolgozó üzem is működik, mostanában egyre gyakrabban fordulnak meg romániai kereskedők, akik visszatérő vásárlói lettek az itteni minőségi pontynak, busának.

Akcióban liftezõ

árak

A Haltermelõk Országos Szövetsége és

Terméktanácsa szerint a legkedveltebbnek számító

élõ ponty ára 750 és 900 forint között

mozog majd, bár reálisnak a 800-900 forintos szintet tartanák.

Az árak karácsonyig még liftezhetnek és sok

múlik a rendszeresen akciózó multikon is. A termelõk

szerint éppen ezért gond, hogy a multikkal kötött

úgynevezett átadási szerzõdések a 2004

elõtti szinten, valamivel 500 forint alatt ragadtak be. A terméktanács

azt reméli, hogy a kereskedõk és az agrártárca

között zajló egyeztetéseknek köszönhetõen

idén nem lesz olyan akció, ami teljesen letörné

az árakat.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában