Romváros

2020.09.18. 19:18

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót Pompeji élére

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót a Pompeji Régészeti Park élére, miután Masssimo Osannát, a romvárost 2015 óta nagy sikerrel irányító kulturális menedzsert az olasz állami múzeumok főigazgatójává nevezték ki.

Régészek a központi fürdő romjai között a pompeji ókori romvárosban végzett új régészeti feltáráson 2019. november 25-én.

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Cesare Abbate

Az olasz kulturális minisztérium a The Economist című brit üzleti hetilap pénteken megjelent számában publikálta az álláshirdetést, amelyre november 3-ig várják a jelentkezéseket. A feltételek megtalálhatók a minisztérium honlapján, a pályázat győztesét 2021 márciusáig hirdeti ki egy nemzetközi zsűri.

Ez az első eset, hogy egy kulturális minisztérium teljes transzparenciával keresi a legjobb igazgatót egy múzeum élére jelentette ki Dario Franceschini kulturális miniszter.

Az olasz állam múzeumok látogatottsága 34 százalékkal 54,6 millióra (2019) emelkedett azóta, hogy 2014-ben autonómiát kaptak.

A Vezúv lábánál fekvő ókori romváros látogatóinak száma 47 százalékkal, 2,6 millióról négymillióra nőtt 2014 és 2019 között, a jegyárbevétel megduplázódott és elérte a 41 millió eurót.

A koronavírus-járvány első hulláma óta újra éledezik Pompeji idegenforgalma, idén eddig 450 ezer látogatót regisztráltak, tavaly egy hónapra jutott csaknem ennyi turista.

Borítókép: régészek a központi fürdő romjai között a pompeji ókori romvárosban végzett új régészeti feltáráson 2019. november 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!