Helyi közélet

2015.12.31. 11:36

Mit együnk, mit igyunk szilveszterkor?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Íme néhány szuper recept szilveszterre és újévre!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Íme néhány szuper recept szilveszterre és újévre!

Vendégváró sós rúd

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg zsír, 1 nagy pohár tejföl, só, 1 tojás, 2 dkg élesztő, reszelt sajt a tetejére

Elkészítés: A tejföl 1/4 részébe belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet, a margarint, a zsírt, a tojást, a maradék tejfölt és a tejfölben felfuttatott élesztőt jól összedolgozzuk. Pihentetjük 1–2 órát, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és csíkokra vágjuk. Megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, és forró sütőben megsütjük.

Paradicsomos lencsesaláta

Hozzávalók: 4 dl főtt lencse, 2 érett paradicsom, 1 édesebb húsú paprika (kaliforniai, lecsó-, kápia- vagy pritaminpaprika), 1 közepes fej lilahagyma, uborka (kb. 1 egész kígyóuborka 1/3-a), 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál fehérborecet, 1 evőkanál olívaolaj, kevés víz, kevés só, bors

Elkészítés: Elkészítjük az öntetet: a paradicsomszószt kikeverjük az olajjal, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy öntetállagú legyen, majd sózzuk, borsozzuk. Összedaraboljuk a paradicsomokat, kissé megcukrozzuk, majd a tetejükre szeleteljük a hagymát – s amíg a többi hozzávalót is darabokra vágjuk, hagyjuk összeérni őket. Ha minden megvan, összekeverjük a hozzávalókat és a szószt, az ecet kivételével. Ha ez megvan, megkóstoljuk, kell-e az ecet, s ha savanykásabb ízt szeretnénk, akkor jöhet!

Malacsült

Hozzávalók: 1 kg csontos, bőrös malackaraj, 1 kg sárga krumpli, só, zsír, fűszerek (a legegyszerűbb a disznósültekhez készült fűszerkeverék)

Elkészítés: A sütés délelőttjén a malacot előkészítjük: a bőrét hosszában bevagdossuk. Arra ügyeljünk, hogy a húst ne vágjuk be, csak a bőrt és az alatta lévő zsírréteget. Az egész karajt bedörzsöljük sóval. A fűszereket kevés olvasztott disznózsírban elkeverjük, és ezzel is bedörzsöljük, majd hűtőbe tesszük érni. A római tálat 45 percig vízben áztatjuk. Amíg a tál ázik, a krumplit alaposan megmossuk, ha túl nagyok, feldaraboljuk. A tálat kivesszük a vízből, aljára helyezzük a tisztított krumplikat, rátesszük a húst, majd lefedjük a tetejével. Betesszük a sütőbe, amit kb. 150 fokra melegítünk, és 1,5–2 órát sütjük. A sütő hideg legyen, mert a tál megrepedhet. Ha megpuhult a hús, a fedőt levéve addig pirítjuk (ezt lehet magasabb hőfokon is), amíg a bőre ropogósra sül. A héjában sült krumplival és salátával kínáljuk.

Rizses bonbon

Hozzávalók: 100 g tejcsokoládé, 1 evőkanál kókuszzsír, 1 zacskó puffasztott rizs, szilikonos bonbonforma

Elkészítés: A csokit és a kókuszzsírt vízgőzön megolvasztjuk, szilikonformákba kanalazzuk, hogy félig teljenek meg. A fennmaradó részbe puffasztott rizst teszünk, majd a még mindig fennmaradó részt kitöltjük csokival. Hűtőben megdermesztjük.

Alkoholmentes bólé

Hozzávalók: 2 dl citromlé, 2 dl narancslé, 2 dl ananászlé, 1 dl málnaszörp, 1,5 l szénsavas gyömbér, borsmentalevél a díszítéshez

Elkészítés: A gyömbér és a menta kivételével összekeverjük a hozzávalókat. Behűtjük, majd sok jégkockával szervírozzuk. A gyömbért közvetlenül tálalás előtt hozzáöntjük.

Forrás: KM / mindmegette.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában