Megszüntettek néhány szigetet

2020.07.02. 14:00

Néhányan félreértették a szelektív sziget fogalmát, és patkánytanyát csináltak belőle

– A lakosság egy része nem úgy és nem arra használta a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, amire valók. Előfordult, hogy kétszemélyes ágymatracot támasztottak a gyűjtőedényhez, vagy egyéb lomokkal tarkították a környezetét. Idővel olyan rendezetlenség alakult ki ezeken a helyeken, hogy szégyenkeznünk kellett miattuk, ezért leszedtük őket, a helyüket pedig feltakarítottuk – mondta lapunknak Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Hulladékgyűjtő sziget a lakótelepen

Fotó: Dodó Ferenc

A napokban azzal kereste meg lapunkat az egyik olvasónk, hogy nem találja a lakóhelyéhez közel eső szelektív hulladékgyűjtő szigetet, ahová eddig el tudta vinni a szemetét. Bizonyára nem ő az egyetlen, aki meglepődött, ugyanis a város néhány pontján az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felszámolta a szelektív szigeteket. Ám amikor az ügyben a társaság ügyvezetőjét, Éberhardt Gábort megkerestük, ki is javított: nem beszedték az edényeket, hanem bizonyos helyeken gyűjtési módszert váltottak.

Rossz volt rájuk nézni

– Valójában nem mostani történetről van szó, hiszen a szóban forgó lerakóhelyeket – konkrétan a Nyíregyházán fellelhető százötvenből tizennyolcat – még a pandémia kezdetén felszámoltuk, amikor fokozott létfontosságúvá vált a tisztaság, a biztonság és a rendezettség – hallhattuk. A hulladékgyűjtő szigeteket sűrűn beépített városi övezetekben alakították ki. A lakótelepeken ugyanis nem volt kivitelezhető az, ami családi házaknál évek óta működik, hogy adott egy szürke kuka a vegyes, egy barna a zöld- és egy kék-sárga a szelektív hulladéknak, amiért hetente vagy kéthetente elmentek a társaság emberei.

– A lakosság egy része nem úgy és nem arra használta a szigeteket, amire valók. Előfordult, hogy kétszemélyes ágymatracot támasztottak a gyűjtőedényhez, vagy egyéb lomokkal tarkították a környezetét. Idővel olyan rendezetlenség alakult ki ezen helyeken, hogy szégyenkeznünk kellett miattuk, ezért leszedtük őket, a helyüket pedig feltakarítottuk.

– Fontos viszont, hogy a városban nem lesz kevesebb lehetőség a lakossági hulladék megfelelő elhelyezésére! Egy sikeres pályázatnak köszönhetően valamennyi családi házas ingatlan és társasház ingyenesen igényelhet társaságunktól 240 literes, kifejezetten szelektív hulladék gyűjtésére rendszeresített gyűjtőedényeket.

A céget hibáztatták

– Többé nem az utca vagy a park szélén, esetleg valamelyik szupermarket parkolójában kap helyet a szemét, hanem ezekben az edényekben, és végre ellenőrzött körülmények között. Ezzel a megoldással mindenki nyer: jobb lesz a gyűjthető hulladék minősége, nagyobb a mennyisége, és nem kell egy városképet rontó szemétdombot kerülgetnünk, ami ráadásul fertőzésveszélyes – világította meg a kezdeményezés lényegét az ügyvezető.

Éberhardt Gábor elpanaszolta, hogy korábban nem győzték fogadni a panaszos bejelentéseket, és hallgathatták, hogy már megint szörnyen néz ki a környék, tele van lomokkal, rongyokkal, üveggel. Aminek nincs gazdája, azzal sajnos sokan úgy is bánnak. A társaságnál gyakran azért is tartaniuk kellett a hátukat, amiről nem tehettek. – Pedig a jogszabály világosan megfogalmazza, hogy a hulladékszolgáltató csak azért a hulladékért felel, ami a hulladékgyűjtő edénybe került. Egyébként igyekszünk mindent megtenni a szemléletformálás érdekében, iskolákban, szelektív szombatokon be is mutatjuk, hogyan kellene a rendre és tisztaságra ügyelni. Ezenkívül ott vannak a hulladékudvaraink, a hét hat napján oda is beviheti a szemetét bárki – sorolta.

Ellenőrzött körülmények

A cég számít a lakosok és a közös képviselők együttműködésére. Az edényeket az [email protected] címen a darabszám feltüntetésével lehet igényelni, és ezután az ürítések időpontjáról is meg lehet velük egyezni.

– Mivel azt szeretnénk, hogy a lakosok ellenőrzött körülmények között gyűjtsék a szemetet, arra is nyitottak vagyunk, hogy új gyűjtőszigetet nyissunk. Feltéve persze, ha lesz, aki felügyelje! – egészítette ki az elmondottakat Éberhardt Gábor.

Ahol már nincs

Megszüntetett gyűjtőszigetek

Tavasz utca – Selyem u. sarok, Pazonyi tér (a Lagúna mellett), Körte utca 49., Holló utca, Sólyom utca (a trafóház mellett), Sárga Dombház, Őz utca – Őz köz sarok, Stadion utca (a Coop ABC mellett), Sóstói út 1–3., Krúdy Gyula utca (garázssor mellett), Ószőlő utca (a Privát csemege mellett), Eperjes utca (a Coop ABC mellett), Korányi köz, Ungvár sétány 7–9., Május 1. tér 12., Arany János utca 28., Árpád utca 57–59., Jég utca 6.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában