Friss hírek

2008.11.09. 09:10

Megemlékezések a berlini fal ledőlésének 19. évfordulóján

<p>Berlin - Vasárnap számos megemlékezést tartanak Berlinben a belnémet határok 19 évvel ezelőtti megnyitása alkalmából. A fal 1961 augusztus 13-tól 1989 november 9-ig szakította ketté a fővárost, sőt egész Európát.</p>

Pontosan 19 esztendővel ezelőtt, 1989 őszén nyíltak meg a belnémet határok , "repedt meg" a berlini fal és vált lehetővé a német újraegyesítés. Az egykori szocialista tábor demokratizálódására is esély nyílt, köszönhetően az Európa térképét átrajzoló változásoknak.

Vasárnap ünnepli Németország az NDK-t az NSZK-tól elválasztó határok megnyitásának és a berlini fal ledőlésének 19. évfordulóját. Walter Momper Nyugat-Berlin hajdani kormányzó főpolgármestere, a fővárosi képviselőház szociáldemokrata elnöke ebből az alkalomból koszorút helyez el a Bernau Strasse-i emlékhelynél. Berlinben vasárnap számos kisebb-nagyobb rendezvényen idézik fel a modern német történelem sorsfordító eseményét.

A Német Demokratikus Köztársaság csak röviddel élte túl az NDK alapításának négyévtizedes jubileumát. Berlint és egész kontinenst több, mint 28 esztendeig osztotta ketté a fal. A belnémet határokon ez idő alatt több mint ezer embert lőttek le a keletnémet határőrök. Értük vasárnap gyertyákat gyújtanak országszerte.

A berlini fal

November 9-e már többször játszott sorsdöntõ szerepet Németország 20. századi történetében. Az elsõ világháború után, 1918-ban ezen a napon kiáltották ki a köztársaságot. 1923-ban szintén ekkor volt a müncheni, Adolf Hitler vezette náci sörpuccs. 1938 november 9-én volt Németországszerte a tragikus "kristályéjszaka", midõn a nemzetiszocialisták sok száz zsinagógát és zsidók által fenntartott üzletet borítottak lángba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!