Helyi közélet

2015.10.09. 17:49

Negyedszázad tükrében

Ibrány, Nyírkércs - Vajon változott valamit a huszonöt év alatt az önkormányzatiság?

Ibrány, Nyírkércs - Vajon változott valamit a huszonöt év alatt az önkormányzatiság?

A közelmúltban emlékeztek meg a rendszerváltó polgármesterek, valamint az 1990-es önkormányzati törvény megszületésében közreműködő politikusok az első szabad önkormányzati választás 25. évfordulójáról a Belügyminisztériumban. Ennek apropóján lapunk is megkérdezett két megyei településvezetőt, akik a rendszerváltás óta ülnek a polgármesteri székben. Kíváncsiak voltunk, hogyan látják, nőtt-e vagy csökkent a helyhatóságok mozgástere, mit jelentett számukra az önkormányzatiság megszületése.

Hirtelen és gyorsan

Berencsi Béla ibrányi polgármester szerint 25 évvel ezelőtt hirtelen és gyorsan következett be a változás, szinte egyik napról a másikra léptek át a tanácsi rendszerből az önkormányzatiba.

– Kinyílt előttünk a világ, de ez rengeteg munkával és felelősséggel járt együtt. Jó példa erre a középiskolánk. Az üzemeltetés előbb az önkormányzathoz került, majd néhány év múlva – a megyében elsőként – kénytelenek voltunk ezt a feladatot átadni a megyei önkormányzatnak – mondta Berencsi Béla, majd hozzátette: a feladatok köre a járási rendszer megalakulásával jelentősen átalakult, de ehhez tudtak alkalmazkodni.

– Megjegyzem, a járási hivatalnak sosem volt feladata az, hogy bennünket irányítson és ellenőrizzen – tette hozzá az ibrányi településvezető. Szerinte a feladatfinanszírozási rendszer jobban igazodik a realitáshoz, bár a finanszírozott területeken túlmutató kiadásokat a saját bevételeikből kell finanszírozniuk, ami nem megy mindig könnyen.

– Az, hogy valaki polgármester, a mai napig egy rangot jelent, hiszen közvetlenül választanak bennünket a településen élők – zárta Berencsi Béla.

Kihasználták a lehetőségeket

– Ha nem lettünk volna önállóak, ha nem váltunk volna le Baktalórántházáról, akkor nincs meg az a sok szép eredmény, amit az elmúlt 25 év alatt elértünk. Mindez az önkormányzatiságnak köszönhető – mondta el lapunknak Csoma Tiborné, aki 1990 óta folyamatosan Nyírkércs polgármestere. – Ha egy település élni akart az önálló önkormányzattal, akkor a lehetőségeit ki kellett használnia. Mi kihasználtuk, s lett többek között iskolánk, polgármesteri hivatalunk, egészségügyi központunk, az óvodát bővítettük tornaszobával, sószobával, a megújult Jármy-kúriában pedig integrált közösségi és szolgáltatóteret alakíthattunk ki.

– Az önkormányzatiság másik nagy eredménye a köz­ügyek helybeli intézése volt. Most ez egy kicsit avíttnak hangzik, hiszen az internet segítségével már otthonról is lehet ügyeket intézni, de az önkormányzatiság kezdetekor a helybeni ügyintézés tartást adott az embereknek, érezhették, hogy az önkormányzat értük van. Hogy mikor volt könnyebb vagy nehezebb polgármesternek lenni? Ezt nem tudom megmondani, hiszen a munkát mindennap el kellett végezni a nyírkércsi emberek érdekében – tette hozzá a település vezetője.

KM-TG, MML


Vélemény

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a fővárosi megemlékezésen elmondta: szerinte mindaz, amit az önkormányzatok 25 évvel ezelőtt kivívtak, mára eltűnőben van. – A demokrácia ismét elindult az egypólusúvá válás felé, az önkormányzati középszint kiüresedett, a feladatfinanszírozás forráskivonást eredményezett a rendszerből, a települési önkormányzatok mozgástere folyamatosan szűkül, és a kormány-önkormányzatok közötti egyeztetéseket is inkább tájékoztatásnak lehet nevezni – fogalmazott Gémesi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában