Hajdú-Bihar

2011.05.29. 11:02

Ha tanár és diák nem kommunikál, az egyenes út a konfliktushoz

<p>Debrecen - A híradó hétről hétre tanár és diák közötti összetűzésekről tudósít, és sokról nem is értesülünk.</p>

Hamarosan érettségiző középiskolásként azonban rengeteg tanárt tudhatok magam mögött, akik tanítási módszereit a saját bőrömön tapasztaltam. A problémát minden esetben valamelyik fél szélsőséges hozzáállása, kifogásolható magatartása váltja ki. A tanítási órákon gyakran az első lépésig sem jut el a közösség. Nem jön létre a kommunikáció tanár és tanítvány között, nem sikerül felkelteni az érdeklődést. Az oktatókat ez nyilván frusztrálja saját magukkal szemben is, és ez vezet a rossz jegyek sorozatos osztogatásához, a diák semmibe nézéséhez. Innentől a konfliktusok egyenes sora bontakozik ki, éveken keresztül tartó szüntelen és teljességgel értelmetlen háború.
De talán mégis van kiút. Nyilván már nem kezelhetnek bennünket kisgyermekként, de a sikerélmény, az ösztönzés, a motiváció - ha lehet ilyet mondani - még inkább lételemünkké lett az évek során. Ki tudhatná ezt jobban, ha nem azok, akik egyszer már keresztülmentek ezen a folyamaton? Egy picivel több figyelem és törekvés csodát tehetne.

Sándor Dóra 11.C
Diószegi Sámuel Közép- és Szakképző Iskola
Felkészítő tanár: Dr. Dósáné Gargya Tünde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!