Hajdú-Bihar

2012.09.19. 18:47

A jobbhátvéd, akitől még a Real Madrid is tartott

Paróczai Sándor rendőrök között nőtt fel, számára mindig az egyenes a legrövidebb út.

Paróczai Sándor rendőrök között nőtt fel, számára mindig az egyenes a legrövidebb út.A Bp. Honvéddal mindent elért, majd Debrecenbe kerülése után egy súlyos sérülés vetett véget Paróczai pályafutásának. Nagyon fiatalon, mindössze 19 évesen kezdte élvonalbeli labdarúgó pályafutását a Békéscsabai Előre gárdájában, 1974-ben. Az NB I-es újonc csapatban aztán hamar felfigyeltek tehetségére és alig több, mint harminc élvonalbeli mérkőzés után meghívták a válogatottba. Ezután a Bp. Honvéd le is igazolta három évvel bemutatkozását követően.

Jöttek a sikerek

A katonacsapatnál eltöltött hat év alatt minden olyan sikert elért, amiről akkoriban magyar labdarúgó álmodhatott. - A külföldre igazoláson kívül - bár szóban voltak megkereséseim - mindent elértem a Honvéddal. Játszottunk a Manchester, a Real, az Ajax ellen, de megfordultam a Nou Camp és az Aztec stadionban is. A Sporting CP gárdáját kettős győzelemmel vertük ki a BEK-ből, majd a Real Madrid úgy jutott túl rajtunk, hogy akkori edzőjük, Vujadin Boskov azt nyilatkozta: Úgy sikerült a Honvédot megvernünk, hogy semlegesítettük a jobbhátvédjüket, Paróczait! A válogatottban pedig olyan játékosokkal játszhattam együtt - Fazekas vagy Nyilasi -, akiket azelőtt csak a tévében láttam. Ezekre azért büszke vagyok! - számolt be élményeiről a remek hátvéd.

Megsérült

A Honvédtől aztán szakmai okok miatt jött el és mivel a klubja nem engedte, hogy rivális egyesülethez igazoljon, a másodosztályú Debreceni MVSC-hez került. Az üzleten mindkét csapat nyert, hiszen a Honvéd Paróczaiért megkapta Sallait, Mohácsit és 100 ezer forintot, ami abban az időben egy válogatott játékos ára volt. Gyakorlatilag három minőségi játékost kapott Paróczaiért a fővárosi gárda, Debrecen pedig egy válogatott játékossal vívhatta ki a feljutást.

Már az első évében sikerült is kivívnia a DMVSC színeiben az élvonalbeli tagságot, remek formáját át tudta menteni a következő idényre is és a lelkes bekk hathatós játékával a bajnoki címért küzdött a Debrecen. Aztán egy súlyos sérülés keresztbe húzta az immár 30 éves labdarúgó számításait és a Bayern München akkori orvosának tanácsára felhagyott az aktív játékkal. Mint mondja, nem a pénzkereseti lehetőség volt, amiért itt maradt, sokkal inkább a szeretet és a megbecsülés, ami végül Debrecenben tartotta. Sokszor próbára tette az előző rendszer és itt érezte a legjobban magát, tiszteletet adott és kapott is.

Védi az állatokat

Ezt követően edzőként próbált a labdarúgás közelében maradni, megfordult a DMVSC ifijében, Kabán, Tiszavasváriban, ám olyan gondok jelentkeztek, amivel nem tudott harcolni és feladta a további edzői karriert a nagy igazságérzetéről ismert ex-játékos. – Hálás feladat gyerekekkel foglalkozni, de olyan szakmai és emberi problémákba ütköztem, hogy értelmetlennek láttam a további edzői tevékenységet - mondta Paróczai, aki más megélhetési forma után nézett és így találtak egymásra a vendéglátással, amivel jelenleg is foglalkozik. Valamint nagy állatvédő hírében is áll, aminek tanúbizonyságát is adta – családjával és barátaival megalapították a Kutyaház Menhelyet, amire EU-s támogatást is nyertek. Az alapítvány munkájában több közéleti személy is aktívan részt vesz, így a vezetőségben olyan nevekkel találkozhatunk, mint Bernáth Csaba, aki a Kutyaház elnöke, vagy Lukács László, aki Paróczaival egyetemben alelnökként tevékenykedik a kutyák megmentésében. Debrecen és a focicsapat is a szívébe zárta Paróczai Sándort, aki szurkolóként lelkesen jár minden mérkőzésre és félig szakmai szemmel is figyeli a jelen labdarúgóit.

HBN–Puskás Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!