Hajdú-Bihar

2012.12.13. 09:18

Csak akkor vihetik be a szállóra a hajléktalant, ha ő is akarja

Debrecen - Kósa szerint az Alkotmánybíróság döntése meghozatalakor figyelmen kívül hagyta a kockázatokat.

Debrecen - Kósa szerint az Alkotmánybíróság döntése meghozatalakor figyelmen kívül hagyta a kockázatokat.

Mintegy négyszáz férőhelyre emelték a hajléktalan ellátó központok (nappali és éjszakai melegedők, szállók és átmeneti otthonok) kapacitását a tél beálltával Debrecenben, melyek nagy részét a Refomix Kht. üzemelteti. Ez elegendő ahhoz, hogy mindenkinek segítséget tudjanak nyújtani, aki azt kéri – foglalhatók össze Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak, ahol egy új Szalkai utcai 18 férőhelyes átmeneti szállás létesítését is bejelentette. A polgármester elmondta, a megyeszékhelyen becslések szerint 600-700 hajléktalan él, ám pontos adataik nincsenek, mert az összeírásra nincs megfelelő módszer, ráadásul e csoportban olyanok is vannak akiknek megoldott a lakhatása, csak az nem alkalmas a téli tartózkodásra.

Amit tudnak, megtesznek

– Azt tudjuk, hogy megközelítőleg háromszázan veszik igénybe az ellátást, a többiek viszont életvitelszerűen a közterületeken (erdőkben, állomáson, trafóházakban stb.) húzódnak meg – folytatta, kiemelve: őket az alkotmánybíróság döntése értelmében akkor sem vihetik be a szállókra például a rendőrök, ha látják, hogy kihűlés közeli állapotban vannak. Úgy fogalmazott, az Alkotmánybíróság döntése figyelmen kívül hagyta a humanitárius szempontokat, az ezzel járó kockázatokat és azt is, hogy mi a hajléktalanok egy jelentős részére jellemző magatartás. – Ez ellen nem tudunk mit tenni, így a csütörtöki közgyűlésen mi is módosítjuk az erre vonatkozó rendeletünket – tette hozzá. Hangsúlyozta: továbbra is mindent megtesznek, hogy segítsék az utcán élőket.

HBN

 

Hová mehetnek?

  • Wesselényi u. 55. + téli kapacitás
  • Dobozi u. 2/D. + téli kapacitás
  • Átmeneti szállások a Derék utcán és a Szávay Pál utcán, illetve a Kádár dűlőn - összesen 98 hely - nincs téli bővítés
  • Családok átmeneti szállása 80 férőhely - nincs téli bővítés
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!