Hajdú-Bihar

2013.02.10. 15:48

A „Kölcsey-kincsek” nyomában az Agorán

Debrecen - Az egykori falakat borító márványlapok a Fazekas-gimnázium felújításánál hasznosultak.<strong>

Debrecen - Az egykori falakat borító márványlapok a Fazekas-gimnázium felújításánál hasznosultak. „Kiakadt” régi levelezőnk, Kövesi Péter a január 31-ei Napló egyik jegyzetén (Boros Norbert: Emlékek újratöltve), mondván, nem igaz, hogy a régi Kölcsey Művelődési Központban a végén már csak turkáló működött. ˜– Valóban volt turkáló, mert a gazdasági helyzet azt diktálta, hogy az intézmény tegyen szert némi bevételre a helyiségek kiadásából. De az, hogy csak turkáló lett volna, csupán a politikusok szólamaiban szerepelt, a valósághoz vajmi kevés köze volt.

Működött a színházterem, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, előadóestekkel, színházi előadásokkal, mint a Csokonai kamaraszínháza. Volt bábszínház, voltak konferenciák, előadások, kiállítások, gyermekprogramok. A régi Kölcsey szervezte a dzsessznapokat, virágkarnevált, katonazenekari fesztivált, nemzetközi kórusversenyt és még sok kisebb-nagyobb rendezvényt, összefogta a néptáncmozgalmat, amatőr művészeti tevékenységet, és megyei művelődésszervező munkát is végzett. Mintegy száz közösségnek adott otthont, akik vagy találtak maguknak új helyet, vagy nem – tette helyre dolgot Kövesi Péter, míg Juhász György a valamikori színházterem „egyedülálló színpadtechnikájának” hollétét firtatta. És hol van – kérdezte – a Sony hajdanvolt komplett stúdió-technikája?

– És a Váró Márton márványrelief? Bodó Károly fénymobilja? A Kocsis Iván falkép? A konferenciaterem iparművészeti függönye? A széksorok? A falakat borító márványlapok? – kapott vérszemet Kövesi Péter.

Tegyük hozzá – reagált Párkányiné Molnár Ibolya –, a bábszínház színpadtechnikája kiváló volt, a nézőtér kényelme pedig már csak emlékeinkben él. Bocsánat, de az új bábszínház ahhoz képest fapados. Továbbá a mai játszóhelyek viszonylatában még mindig a régi Kölcsey színházterme volt a legkényelmesebb, még akkor is, ha az utolsó előadások alatt már nem működött a fűtés!

Van, amiről tudnak

Párkányiné Molnár Ibolya azt írta, a falakat borító márványlapokról „talán tud információval szolgálni”. – Volt egy élelmes iskolaigazgató, Aranyi Imre (Fazekas Mihály Gimnázium), és megmentette az iskola részére, a gimnázium folyosóit nagyon igényesen újították fel e lapok segítségével. Ez legalább jó helyre került – osztotta meg az Agorával.

Moziba kerültek

Abban az időben a Vojtina Bábszínház műszaki vezetője voltam, s tudom, hogy a Kölcsey bábszínházának reflektorai beépítésre kerültek az új bábszínházba – válaszolta Szabó Tibor, hozzátéve: a székek ismeretei szerint az Újkerti Közösségi Ház mozijában vannak. A függönyök – említette – a sok lángmentesítéstől már használhatatlanok voltak. Szabó Tibor a „Sony stúdióra” kitérve elmondta: annak külön stúdiót alakított ki a Csokonai Színház, s ő úgy tudja, évek óta használják, működik, igaz, hogy évekig dobozokban állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!