Hajdú-Bihar

2013.02.06. 13:19

Minden talpalatnyiról tudni fognak

Debrecen - A híresztelésekkel ellentétben nem január, hanem március végéig lehet a zártkerteteket bejelenteni.

Debrecen - A híresztelésekkel ellentétben nem január, hanem március végéig lehet a zártkerteteket bejelenteni.Több olvasónk érdeklődött arról, hogy a zártkertek művelőinek valóban január 31-ig kellett volna-e bejelenteni a földhasználatot, ezért aki elkésett, annak bírságot kell fizetni. Kiderült, hogy a bejelentésre valójában március 31-ig van lehetőség, és a tulajdonosoknak feltehetően a hatezer forintos díjat sem kell majd megfizetniük. (Bár a jogszabályban ma még a fizetési kötelezettség szerepel.)

Fontos tudni (hiszen ezzel kapcsolatban is felröppentek mindenféle hírek), hogy a belterületi házhoz tartozó kerteket nem kell bejelenteni. Egy törvénymódosítás értelmében ugyanis 2013-tól már nem csak az 1 hektárnál nagyobb területek művelőinek, hanem az 1 hektár alatti földeken gazdálkodóknak is be kell jelenteniük földhasználatukat a földhivataloknál. Aki ezt a kötelezettségét elmulasztja, akkor akár a területe aranykorona értékének ezerszeresét is kifizetheti büntetésként.

Ahogy az is igaznak bizonyult, hogy bejelentésenként 6000 forintos díjat kell fizetni. A Szabad Föld értesülése szerint azonban a vidékfejlesztési minisztérium kezdeményezi a jogszabály módosítását. Így a tervek szerint nem kell ezért majd fizetni, és azok is visszakapják a hatezer forintjukat, akik korábban befizették azt a földhasználati bejelentés kapcsán.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!