Hajdú-Bihar

2013.03.13. 17:31

„Roham” a pénzváltókban

Debrecen – Ez euró magas árfolyama rohamot indított el a pénzváltókban. Reggeltől zárásig folyamatosan vannak, néha hosszabb sorok is kialakulnak. Az emberek 10 eurótól tízezres nagyságrendig váltják forintra az összerakosgatott pénzüket. A 270 forintos áron korábban megvásárolt euróért most csaknem 40 forinttal kapnak többet.

Debrecen – Ez euró magas árfolyama rohamot indított el a pénzváltókban. Reggeltől zárásig folyamatosan vannak, néha hosszabb sorok is kialakulnak. Az emberek 10 eurótól tízezres nagyságrendig váltják forintra az összerakosgatott pénzüket. A 270 forintos áron korábban megvásárolt euróért most csaknem 40 forinttal kapnak többet. Az euró szárnyalása miatt megnőtt a forgalom a pénzváltókban. A 300 forint fölötti ár miatt sokan döntöttek úgy, hogy a nehezen összegyűjtött, vagy megkeresett eurókat forintra váltják – fogalmazott az egyik debreceni pénzváltó tulajdonosa, megjegyezve, hogy folyamatosan vannak emberek a váltóban, néha még arra sincs idejük az ott dolgozóknak, hogy megebédeljenek.

A szerdai napon kicsit talán enyhült a roham, kora délután már a reggeli 306 forintos árfolyam helyett, már csak 302 forintot adtak egy euróért. Az emberek néhány eurót is beváltanak, ez legtöbbször a megélhetésre megy, a számlák fizetésére. Mások néhány száz euróval jönnek el, ha már megmaradt, visszaváltják, mert most jó az árfolyam. Sokan vannak olyanok is, akik korábban a megtakarításaikat euróba fektették, s most a kedvező árfolyam miatt váltják vissza. De hozzák a külföldön megkeresett, devizaszámlán tartott pénzeket is, sőt olyan is akadt, aki az eladott ingatlan árát előbb euróba fektette, most pedig visszaváltja forintra, mert így jobban jár. Akad, aki ezen a kis tranzakción százezres nagyságrendekkel „keresett” többet.

− A forint a világon az egyik legsérülékenyebb devizák közé tartozik, ezért nagyon fontos a gazdaságpolitika híráramlása, mivel folyamatos nyomás alatt tartja a hazai fizetőeszközt. A forint esése  a nem megfelelő kommunikáció és közzétett inflációs adatok hatására gyengült, viszont a piac megnyugvásával a forint értéke is normalizálódik az euróval szemben. Legutóbb 2012 májusában járt 306 forint felett az euró árfolyama – mondta Szabad Pál pénzügyi tanácsadó.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!