Hajdú-Bihar

2013.03.12. 15:59

"Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!"

Debrecen - "Előzd meg a vesekárosodást!" Az idei vese világnap központi üzenetei ezek.

Debrecen - "Előzd meg a vesekárosodást!" Az idei vese világnap központi üzenetei ezek. - Még 10-20 évvel ezelőtt sem láttam egyértelműen miért olyan fontos a vese világnapja, de az idő előrehaladtával, s a vesebetegek számának meredek növekedésével világossá vált, hogy mértéke már népegészségügyi problémát jelent, s minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a veszélyre, s a gyógyítás lehetőségeire - e gondolatokkal nyitotta meg kedden délelőtt prof. dr. Balla József azt a március 14-i vese világnapja alkalmából rendezett kerekasztal beszélgetést, melyen rajta kívül két kollégája dr. Ujhelyi László és dr. Mátyus János, valamint a velük szoros együttműködésben dolgozó aneszteziológiai tanszék vezetője, prof. dr. Fülesdi Béla vettek részt.

A klinikai művese állomás könyvtárában Balla professzor először is számokkal alátámasztva hangsúlyozta a vesebetegség népegészségügyi kockázatának mértékét: - Ma Magyarországon minden 10. honfitársunk szenved valamilyen fokú, enyhébb vagy súlyosabb krónikus vesebetegségben, s akkor még nem említettük az akut eseteket - mondta.

Korszakos kezdeményezés

Aláhúzta: ahhoz, hogy a súlyos fokozatú vesebetegséget elkerülhessük, s így a páciens ne szoruljon transzplantációra vagy vesepótló kezelésekre, a legfontosabb tényező az idő. - Ha időben felfedezzük a bajt, akkor még tudunk segíteni, hogy a vesefunkció javuljon, vagy lehetőleg ne romoljon tovább. Kezelni tudjuk a vesebetegséget és az azt kiváltó alapbetegséget is - magyarázta a szakember. Dr. Mátyus János előadásában arra világított rá, hogy ha nem csökken a vesebetegek száma, akkor hosszútávon nem a dialízisek vagy transzplantációk számának megugrása lesz a legnagyobb probléma, hanem hogy sokan azelőtt meghalnak, hogy diagnosztizálni tudnák a vesebetegségüket, az ugyanis megsokszorozza majd a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Mint mondta, ezért is volt korszakos jelentősége annak a DEOEC-ről 2006-ban indult, s mára országos gyakorlattá vált kezdeményezésnek, hogy a laborvizsgálatok során a becsült GFR (aktív vesefunkciót jelző paraméter) értéket is automatikusan jelzik a leleten. - A betegek 7 százalékánál a csökkent GFR értékből, 7 százalékánál pedig a vizeletbe került fehérje mennyiségéből lehet következtetni a vesebetegségre. Ez utóbbi sokszor "árulkodóbb", mert egy alacsony GFR érték még nem biztos, hogy súlyos vesebetegséget jelez - tájékoztatott dr. Mátyus János. Hangsúlyozta: e két érték valamint a szív-érrendszeri halálozás egyes korrigált kockázati arányaiból kollégáival olyan táblázatot sikerült megalkotniuk (2012. februárjában publikálták), mely előre jelzi hogy, ha egy egységnyit romlik valamelyik érték, akkor milyen kockázati csoportba kerül a páciens, mire kell odafigyelni a kezelése során stb.

El is veszíthejük

Dr. Ujhelyi László átvéve a szót arra hívta fel a figyelmet, milyen károsodást okozhat az érelmeszesedés a vesékben. - Ha érelmeszesedésről beszélünk a legtöbb embernek az infarktus, a stroke, esetleg a végtagokban bekövetkező érelzáródás, amiatti amputáció jut inkább eszébe, pedig a veséket is ugyanúgy veszélyezteti ez, csak nem produkálnak ilyen heveny tüneteket. A károsodás nem jár fájdalommal, fokozatosan alakul ki, s mivel két vesénk van, azok - ha az egyik megbetegszik - igyekszenek korrigálni, s így a laborleleteken is csak akkor jelentkezik a funkciócsökkenést jelző paraméterváltozás, ha már a második vese is jelentősen megbetegszik.

Sajnos azonban ilyenkor már elég késő, s a katéteres tágítás ugyan még megmentheti az épebb szövetekkel rendelkező szervet, de jellemzően a másik addigra már oly mértékben károsodott, hogy menthetetlen - hallhattuk a szakembertől. Hangsúlyozta: a veseerekre is ugyanúgy figyelni kell, a rizikófaktorok pedig nem különböznek a stroke-tól (magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség stb.). Prof. dr. Balla József ezzel kapcsolatban meg is jegyezte: a magas vérnyomás hátterében sokszor a vesebetegség, a veseerek szűkülete, vesezsugor is állhat, ezért erre kiterjedően is érdemes vizsgálni a betegeket.

(A vese világnapja alkalmából már múlt héten elkezdett cikksorozatunkat ezen a héten is folytatjuk, hogy ezzel is segítsük olvasóinkat e létfontosságú páros szerv egészségének megőrzésében, betegségeinek megismerésében. - a szerk.)

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!