Hajdú-Bihar

2013.04.25. 15:42

Iráni befektetők számolnak a megyével

Debrecen −Az irániak a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, vízgazdálkodás és a hozzájuk kapcsolódó technológiák iránt érdeklődnek.

Debrecen −Az irániak a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, vízgazdálkodás és a hozzájuk kapcsolódó technológiák iránt érdeklődnek. − Néhány évtizeddel ezelőtt még virágzó üzleti kapcsolat volt a Magyarország és Irán között, amely mára kissé visszaesett. A múlt évben, Teheránban tett látogatásunk alkalmával egyértelműen kiderült, hogy az irániak nyitottak a magyar tudományos és gazdasági eredményekre – fogalmazott köszöntőjében Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, azon a magyar-iráni üzleti találkozón, amelyet a Debreceni Egyetemmel partnerségben rendeztek meg április 25-én az Agrártudományi Centrumban.

A kamara elnöke úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság, és ezen belül a megye számára fontos Irán, hiszen – a nemzetközi szabályok betartása mellett − hatalmas piacot jelenthet a magyar termékek számára.

A rendezvényen részt vett dr. Saeed Seyed Agha Banihashemi Irán magyarországi nagykövete, aki az elmúlt években sokat tett a magyar-iráni tudományos és gazdasági kapcsolatok megújításáért, erősítéséért. A nagykövet kísértében, a Teheráni Kereskedelmi Kamara képviselői mellett több iráni üzletember látogatott a megyébe.

− Az iráni üzletemberek elsősorban a mezőgazdaság, élelmiszeripar – azon belül nyersanyagok, félkész termékek, készáruk, élelmiszeripari technológiák −, a vízgazdálkodás és öntözéses technológiák iránt érdeklődtek elsősorban, de lehetőséget látnak a befektetésekben való aktív részvételre is – hangsúlyozta a nagykövet. A nagykövet megjegyezte, hogy két olyan terület van, ahol át kell hidalni a problémákat: egyik a vízum kérdése, a másik pedig a pénzügyi tranzakciók lebonyolítása.

A rendezvényen a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a Teheráni Kereskedelmi Kamara képviselője együttműködési megállapodást írt alá azzal a szándékkal, hogy támogatják a két ország vállalkozásainak együttműködését, közös vállalkozások létrehozását is.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!