Róma

2024.04.29. 10:25

Dr. Tilki Attila Rómában: Kulcsfontosságú a Balkán stabilitása

L. Tóth Lajos

Forrás: dr. Tilki Attila közösségi oldala

Dr. Tilki Attila Rómában a CEI (Közép-Európai Kezdeményezések) ülésén vett részt a magyar delegáció vezetőjeként. A fehérgyarmati illetőségű országgyűlési képviselő a felszólalásában az Európai Unió nyugat-balkáni bővítéséről beszélt.   

– A Balkán stabilitása Európa biztonságpolitikai kérdése. Mi abban hiszünk, hogy csak az lehet az EU tagja, aki megfelel a követelményeknek. A csatlakozással kapcsolatban gyorsító sáv nincs. Soron kívül senki sem lehet tag. Elmondtam továbbá, hogy Magyarország következetesen a béke pártján van. Nem akarunk és ne akarjon senki harmadik világháborút!

Kovács Zoltán Ádám, Magyarország római nagykövete a CEI ülés után a nagykövetségre invitálta a magyar delegációt. A nagykövet tevékenységének is köszönhetően az első világháborús katonai emlékhelyek folyamatosan olasz segítséggel is  megújulnak. Az első világháborúban Isonzó és Doberdó  vidéke véres ütközetek helyszíne volt. Monte Grappa csúcsán magyar zászló hirdeti azt, hogy a háború mindig szörnyű emberveszteséget jelent.  

– A hagyományőrzés a hőskultusz ápolása fontos az olaszoknál. Róma alapítása Kr. e. 753 április 21-én volt. Egy történelem szakos tanárnak igazán különleges érzés volt Róma 2771 éves születésnapját az Olaszországból és több európai országból érkezett római légiós hagyományőrző harcosokkal a Circus Maximuson ünnepelni – fűzte hozzá dr. Tilki Attila.

– Olaszország 2023-ban Magyarország 5. kereskedelmi partnere volt, a részaránya a teljes magyar külkereskedelemben 5 százalék. Exportunkban 6 százalékos súllyal a 2., míg importunkban 4 százalékos részaránnyal a 10. helyet foglalta el. 2021-ben 567 olasz vállalat 16 652 főt foglalkoztatott Magyarországon. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az olasz vállalkozások elsősorban az élelmiszeriparban, a vendéglátásban és a textiliparban tevékenykednek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában