Hajdú-Bihar

2014.12.03. 07:40

Jegyzet: Kávé, kenyér, lap – ahogy szeretjük

<em>Szeretni és tisztelni nem csak embereket lehet, hanem a helyet is, ahol élünk. Ehhez persze sok-sok minden kell, de leginkább az összetartozás élménye. Megannyi apró jelenet, pillanat, amelyekből felépülhetnek a kedves hétköznapok, s amelyeknek köszönhetően okkal érezhetjük úgy: ott vagyunk jól, ahol.</em> Nyéki Zsolt jegyzete.

Szeretni és tisztelni nem csak embereket lehet, hanem a helyet is, ahol élünk. Ehhez persze sok-sok minden kell, de leginkább az összetartozás élménye. Megannyi apró jelenet, pillanat, amelyekből felépülhetnek a kedves hétköznapok, s amelyeknek köszönhetően okkal érezhetjük úgy: ott vagyunk jól, ahol. Nyéki Zsolt jegyzete.

Kezdődik ez a gyerekkorban, amikor a szomszéd srácokkal jót focizunk, de megbeszélhetjük az élet első nagy, és nagyon komoly kérdéseit is. Mély nyomot hagy az iskola, ahol szeretet és szigor a diákok későbbi sikerében, majd hálájában nyer visszaigazolást, a padtársból pedig életre szóló barát válik. Észrevétlenül erősíti a kötődést a tanár, kinek intelmei örökre elkísérik tanítványát, aki ha végül képzett felnőttként visszatérve munka- és bizonyítási lehetőséghez jut, már jó úton jár, hogy szeresse, ahová született. Kellő szorgalommal és alázattal töltve a dolgos hétköznapokat hirtelen azt veszi észre, hogy kedvenc helyei vannak: a kávézó, ahol szinte kérés nélkül készítik neki a hosszú kávét, és a hab tetejére mindig kap fahéjból rajzolt meglepetést; a pékség, ahová betoppanva bár megkérdik, hogy mit kér, már nyúlnak is a szakajtós kenyérért, mert tudják, azt szokta venni, vinni; az újságos, aki a köszönés pillanatában már szedi is le a lapokat, és emlékezteti, ha egy friss szám megjelenéséről elfeledkezne. Szimpla embertársi szeretet és tisztelet, pici energia és odafigyelés, amellyel megajándékozva egymást tényleg otthon érezhetjük magunkat ott, ahol élünk. Értékelhetjük ezt olyan lokálpatriotizmusként, amely az üzleti életben is kamatozik.

A napokban kerültek ismét reflektorfénybe a megye legnagyobb cégei, ám a szokásos év végi gazdasági elemzések, számok, adatok mögött meg kell látni azt is, amitől egy település, egy város, egy megye megmarad emberek alkotta közösségnek. A TOP 100 vállalkozások jelentős részében a cégalapító szülők mellett ott dolgoznak a gyerekek, akik itt folytatják a megkezdett munkát, újra indítva a több generációs családi vállalkozások időszakát – ezzel környezetükben további családok ezreit segítve rendszeres jövedelemhez, megélhetéshez. Bizakodó vagyok, s remélem, a jó példák nem irigységben, hanem követésre sarkalló tettekben visznek előre kávézót, milliárdos vállalatot, közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!