Hajdú-Bihar

2015.01.06. 10:32

Nézőpont: Fogadom és betartom?

<em>Amint éjfélt ütött az óra és koccantak a pezsgős üvegek szilveszterkor, abban a pillanatban életbe léptek az újév nélkülözhetetlen velejárói, a fogadalmak. Valószínűleg nincsen ember a földön, aki legalább egyszer, poénból ne ígért volna meg magának valamit a következő évre.</em> Sipeki Attila írása.

Amint éjfélt ütött az óra és koccantak a pezsgős üvegek szilveszterkor, abban a pillanatban életbe léptek az újév nélkülözhetetlen velejárói, a fogadalmak. Valószínűleg nincsen ember a földön, aki legalább egyszer, poénból ne ígért volna meg magának valamit a következő évre. Sipeki Attila írása.

Ha komolyan vesszük a fogadalmakat, akkor a legfontosabb a kitartás. A célok azért vannak, hogy azokat elérjük. A fogadalmak egy részét azonban sokkal inkább a mulatság kedvéért fogalmazzák meg, ritka az, akinek sikerül is betartania. Ám kétségtelen, hogy hagyománnyá lett, akár csak húsvétkor a locsolás, vagy karácsonykor a fa.

Nem ismeretlenek számunkra a következő ígéretek: „jövőre tényleg elkezdek sportolni”, „jobb lesz a bizonyítványom” vagy „kevesebbet bulizok”. De nézzünk párat a lehetetlen és már-már komolytalan fogadalmak közül is. „Veszek egy új tévét, mert ebben soha semmilyen jó műsor nincsen”, vagy „a következő évtől mindent elhiszek, amit brit kutatók állítanak”.

Jómagam nem viszem túlzásba, minden évben ugyanazt fogadom meg, ezt pedig egyhamar megszegni sem tudom: az idén sem mászom meg a Mount Everestet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!