Hajdú-Bihar

2015.03.20. 08:31

Ma délelőtt napfogyatkozás!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A teljes napfogyatkozást csak a Feröer-szigetekről és Norvégiából lehet majd megcsodálni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A teljes napfogyatkozást csak a Feröer-szigetekről és Norvégiából lehet majd megcsodálni. Magyarországon csupán részlegesen tűnik el a Nap. A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Sötét nem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog. Az előrejelzések szerint tiszta lesz az időjárás, így élvezhető a természeti jelenség. Szabad szemmel tilos a Napba tekinteni, ez súlyos látáskárosodást okozhat.

A miskolci irodánkból élőben közvetítjük a napfogyatkozást, hogy így védjük olvasónk szemét:


Súlyos szemkárosodást, akár vakságot is okozhat, ha valaki szabad szemmel nézi a Napot - figyelmeztet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala a pénteki napfogyatkozást megelőzően. tovább »


Közel hatvan százalékban bújik a Hold mögé a Nap a péntek délelőtti órákban. A nem mindennapi és egészen látványos égi jelenség Debrecenben is észlelhető lesz, hiszen egyelőre úgy tűnik, az időjárás is megkegyelmez nekünk, s nem tolakodnak felhők a képbe. tovább » 


Érdemes lesz március 20-án az ég felé fordítani a tekintetünket, hiszen egy egész Európából jól látható csillagászati jelenségben, részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk. tovább »


A napfogyatkozással készített szelfi súlyos szemkárosodást okozhat - figyelmeztettek szakemberek a pénteki csillagászati jelenség, a részleges napfogyatkozás előtt. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!