Hajdú-Bihar

2015.04.26. 18:50

Időjárás-jelentés - 2015. április 26.

Budapest, 2015. április 26., vasárnap (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest, 2015. április 26., vasárnap (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárását egyetlen nagyméretű ciklon alakítja, amelynek a középpontja vasárnap reggel a Norvég-tenger felett volt. A ciklon hidegfrontja hozzávetőlegesen a Trondheim-Stockholm-London vonal mentén húzódik, amely mögött egészen a Jeges-tenger és Grönland térségéből áramlik a nagyon hideg levegő; ez egyébként Lappföldön is meghatározó. Ennek hatására Európa északi részein többfelé visszatért a késő télies időjárás: Izlandon rendkívül szokatlan módon, valamint Norvégia egyes, tengertől távolabb eső részein szombaton egész nap fagyott. Ugyanakkor a már említett ciklon melegfrontja nagyjából a Helsinki-Moszkva vonalon helyezkedik el, ettől délnyugatra Európa legnagyobb részén meleg levegő a meghatározó. Annak ellenére, hogy zavartalanul napos területek csak a Balkán-félsziget keleti, valamint Ukrajna egyes részein fordulnak elő és másutt felhős ég jellemző, a délutáni órákban a hőmérséklet sokfelé meghaladja a 20 fokot, sőt Románia és Bulgária egyes részein, valamint Spanyolország keleti felében a 25, 29 fokot is eléri. A már említett hidegfront lassan közeledik a szárazföld belseje felé. Előtte hétfőn még az eddigieknél is kissé melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, aminek következtében országszerte igazi nyári napra számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Vasárnap délután többfelé erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, emellett az ország keleti részén átmenetileg megnövekszik a felhőzet. A Dunától keletre néhol kisebb zápor, a Nyugat-Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat rövid ideig tartó szélerősödéssel. Késő délutántól fokozatosan csökken a felhőzet, a Nyírségben még este is lehet zápor, ott csak éjfél körül derül ki az ég. Az éjszaka második felében délnyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, majd reggeltől már felhősebb területek is lesznek az országban, de emellett országszerte számíthatunk néhány órás napsütésre. Hétfőn újra erőteljes gomolyfelhő-képződés is valószínű, és főleg délutántól helyi záporok, egy-egy helyen zivatar is kialakul - nagyobb eséllyel a középhegységekben és délnyugaton. Vasárnap napközben az Alpokalján és a Kisalföldön gyenge lesz a légmozgás, másutt élénk szélre számíthatunk. Éjszakára sokfelé mérséklődik, hétfőn nappal megerősödik, a Kisalföldön néhol viharossá fokozódik a déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 13 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben azonban hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 26 fok körül valószínű.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!