HAON Sziréna

2008.11.26. 10:12

Később fizetnek, de fizetnek

<p>Téglás, Debrecen – Fizetési fegyelem tekintetében Magyarországon ennél rosszabbul csak a Bokros-csomag idején álltunk; akkor a fizetési napok száma átlagosan meghaladta a 230 napot, míg ma a tényleges fizetési határidő a cégeknél 165 nap.</p>

Térségünkben egyébként a legpontosabban a lengyelek fizetnek (41 napra), míg a legrosszabb adósoknak a horvátok számítanak (315 nappal).

Kicsit megnyúlt

A HAJDU Hajdúsági Zrt.-nél nagyon odafigyelnek a kintlévőségekre, hiszen hatalmas állományt kezelnek. A több száz főnek munkát adó cégcsoport vezérigazgatója úgy tapasztalja, hogy a fizetési határidő az utóbbi években egy kicsit ugyan megnyúlt, viszont a partnereik ezt jobban betartják.

 „Korábban 30-60 napos fizetési határidőkkel dolgoztunk, azután ez napjainkra 60-90 napra nyúlt. Kevés az olyan vevő, aki harminc napra fizet, viszonylag ritka az is, aki csak 120 nap elteltével egyenlíti ki a számlát, leginkább a 60-90 napos határidő a jellemző” – válaszolta érdeklődésünkre Novotni Anna, aki egy érdekes tapasztalatát is megosztotta velünk.

Ő és kollégái úgy látják, hogy fizetési fegyelem dolgában a külföldi vevőkkel esetenként több a gond, mint a belföldiekkel. Ez (mint mondta) vélhetően abból adódik, hogy nagy cégekről van szó, amelyek megtehetik, hogy később teljesítenek.

Megállt a piac

Módos Imre, a bihartordai Módos Farm Kft. tulajdonosa több lábon próbál állni, mégis ezer baja van az ágazat jövedelmezőségével. Azt mondja, a sertésnél a tenyészállatok piaca gyakorlatilag megállt (pedig itt legalább azonnal és készpénzzel fizetett a vevő), az idei meggytermés árát (ami szerinte nevetségesen alacsony volt) alig győzte kivárni, még a tej az egyetlen, amiért a feldolgozó viszonylag pontosan fizet.

A gazda vágósertést külső cégnek már nem is értékesít, saját bolthálózattal próbálkozik, újabban pedig a romániai piacban bízik nagyon.
Egy friss felmérés szerint hazánkban öt év alatt úgy nőtt ötszörösére (35-ről átlag 165 napra) a fizetési határidő a cégek között, hogy ebben a globális pénzügyi válság hatása még nem játszott szerepet.

 A jövőbe ugyan nem láthat senki, de a szakemberek biztosra veszik, hogy a pénzhiány és a hitelhez jutás nehézségei a fizetési idő további hosszabbodását eredményezik. Alapkérdés, hogy a szállító mikor kezd a kintlévőségei behajtásával foglalkozni.

A Coface elemzői szerint a lejáratot követően azonnal cselekedni kell, a 30. naptól pedig célszerű professzionális, direkt erre szakosodott céget bevonni a követelés kezelésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!