HAON Sziréna

2012.03.04. 13:55

A szervezett bűnözés nyomában

<p style="text-align: left;">Debrecen - A „fekete sereg” nevű bűnözői szervezet debreceni másodfokú büntetőperével párhuzamosan az ország másik felében, a Győri Ítélőtáblán az úgynevezett Koszi-klán ügyében, másképp a „diósdi maffiaügyben” szintén zajlik a másodfokú bírósági eljárás.

Debrecen - A „fekete sereg” nevű bűnözői szervezet debreceni másodfokú büntetőperével párhuzamosan az ország másik felében, a Győri Ítélőtáblán az úgynevezett Koszi-klán ügyében, másképp a „diósdi maffiaügyben” szintén zajlik a másodfokú bírósági eljárás.

Már a megnevezés is megtévesztő, hiszen a vádirat alapján a bűnszervezetet irányító testvérpár, „Koszi” Miklós és „Koszi” István (a valóságban a vezetéknevük Szabó) nincs vérségi kapcsolatban a többi vádlottal. A hírek szerint Kosziék a Pest megyei alvilág egyik meghatározó alakjainak számítottak. A büntetőeljárás során a hozzájuk kötődő, elsőfokon 20 év fegyházzal sújtott Czibere Attila a Riasztás című bűnügyi magazinnak azt mondta, a „klán” kapcsolatai befolyásosabb rendőri vezetőkig nyúltak. Egyebek mellett a számlájukra írnak egy pénzszállítók elleni rablássorozatot, a diósdi kettős gyilkosságot és azt is, hogy töméntelen mennyiségű olajat loptak el a Mol százhalombattai olajfinomítójából. Ez utóbbi – a bűncselekményben főszerepet játszó Czibere Attila szerint – földön, vizen, vasúti sínen, sőt utóbb már föld alatti csővezetékeken is folyt, már a vád előtti időben is. Mint mondta, csak Kosziéknak több százmillió forintot adott át ezeknek a lopásoknak köszönhetően. A fővároshoz közeli Diósdon elkövetett kettős emberölés szintén az olajlopáshoz kapcsolódik. A Pipás becenevű F. József azzal zsarolta meg Cziberééket, hogy lebuktatják őket, hacsak nem fizetnek a számukra 20 millió forintot. Mivel F. József nem először került összeütközésbe Kosziékkal, a vádirat szerint megölették. A férfit és testőrét a Diósd és Érd közötti úton, a pénzátadás megbeszélt helyszínén lőtték agyon 2005 máciusában.

Magyarék Radnaiék ellen

2006 őszén hirdettek jogerős ítéletet a „kecskeméti maffiperben”. A jogerősen 12 év fegyházzal sújtott Radnai László vezette bűnszervezet tagjaira azért csaptak le a rendőrök, mert fegyvereket csempésztek Szerbiából, illetve merényletet hajtottak volna végre egy Balaton-felvidéki vállalkozóval szemben, hogy átvehessék az érdekeltségeit.

Érdekesség, hogy a Radnaiék elleni büntetőeljárás több vádlottja most, a „fekete sereg” ügyében is felbukkant. Oka, hogy ennek a két csoportnak a tagjai lövöldöztek egymásra 2004 nyarán a Colosseum Disco-nál egy nyílt összeütközésbe torkolló anyagi vita következményeként. HBN

A bűnszervezetek egyes tagjainak terhére rótt súlyos bűncselekmények a vádiratok alapján

Fekete sereg

- A fővárosi alvilág egyik erőszakosságáról ismert figurájának, Hendlein Antal, alias Ragyás Tóninak a megölése 2003 nyarán

- Előkészületek egy rivális társaság egyik tagjának, bizonyos „Hatvani” Robinak a megölésére 2004 nyarán

- Lövöldözés a fővárosi, Magyar Róbert által működtetett Colosseum Disco-nál 2004 nyarán (egy könnyebb sérült)

- Előkészületek a szintén riválisnak számító, a „kecskeméti maffiper” során elhíresült Radnai László és két alverérének a meggyilkolására

- Egy mátészalkai cigarettacsempész megölésének kísérlete házának megtámadásával, lövöldözéssel (a célpont súlyosan megsérült)

- A Magyar Róbert által üzemeltetett Colosseum Casino egyik alkalmazottjának megzsarolása

Koszi-klán

- Olajlopások százmilliós, talán milliárdos tételben is a százhalombattai olajfinomítóból

- A diósdi kettős gyilkosság

- 72 millió forintos pénzszállító-rablás a budapesti Egér-úton

- sikertelen pénzszállító-támadás a fővárosi Szerémi úton

- egy kispesti K&H bankfiók kirablása

- meghiúsult támadás egy szintén budapesti, Vízipók utcai fiók ellen a biztonsági őr lábon lövésével

A Radnai-féle bűnszervezet

- Előkészületek egy Balaton-felvidéki vállalkozó megölésére

- Fegyvercsempészet Szerbiából

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!