HAON Sziréna

2012.04.30. 11:16

Állagzi május elsején a debreceni Etnokuckóban

<span style="color: black; font-family: Tahoma; font-size: x-small;"> <div><span style="font-family: Times New Roman; font-size: medium;">Debrecen - Kovács Ági és Molnár Levente örök hűséget fogad május 1-én az úr színe előtt - tartalmazza a tavaly elindított népi hagyományokat őrző,&nbsp; Etnokuckó hívogatója. A Mátyás pincében, illetve előtte ezúttal egy állagzira hivatalosak a program iránt érdeklődők délután 5 órától.

Debrecen - Kovács Ági és Molnár Levente örök hűséget fogad május 1-én az úr színe előtt - tartalmazza a tavaly elindított népi hagyományokat őrző,  Etnokuckó hívogatója. A Mátyás pincében, illetve előtte ezúttal egy állagzira hivatalosak a program iránt érdeklődők délután 5 órától.A gyülekezőket vőfélyek köszöntik majd, és mint násznépet bevezetik őket a soros Madaras Mulatság  helyszínére.

Ott megtörténik a vőlegénykikérés, majd menet indul a „lányos házhoz”, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarára, ahol szintén lesz kikérés és búcsúztató és bolond esketés. Innen a „násznép” visszasétál a Mátyás pincébe a megterített asztalokhoz, a beköszöntő után következik a vacsora szellemes rigmusok kíséretében. Éjfélkor a mennyasszonytánc sem marad el, amit az áltemetés követ melynek szövege erősen obszcén. Ez a szokás elsősorban az alföldi falvakban volt népszerű egykor.

Az egész játék érdekessége, hogy a legfontosabb szereplők kivételével a többiek a népi mulatság iránt érdeklődők közül kerülnek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!