HAON Sziréna

2012.10.04. 17:06

A megyében is gondot okoz a szigorúra sikerült rendelet

Hajdú-Bihar - Ha akadnak is az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó új (július elsejétől érvénybe lépett) minimumfeltételek tekintetében hiányosságok, ezek a biztonságos betegellátást nem veszélyeztetik – összegezhető a megye fekvőbeteg intézményeiből kapott válaszok lényege; kérdésünk arra irányult, felmérték-e, mennyiben felelnek meg a fenti feltételeknek?

Hajdú-Bihar - Ha akadnak is az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó új (július elsejétől érvénybe lépett) minimumfeltételek tekintetében hiányosságok, ezek a biztonságos betegellátást nem veszélyeztetik – összegezhető a megye fekvőbeteg intézményeiből kapott válaszok lényege; kérdésünk arra irányult, felmérték-e, mennyiben felelnek meg a fenti feltételeknek?– A berettyóújfalui Gróf Tisza István kórházban elvégzett belső vizsgálat alapján – mint ezt fenntartónk, a GYEMSZI és az OTH irányába is jeleztük –, intézményünk sem felel meg teljes mértékben a feltételeknek. A hiány néhány műszer, melyek nagy része a jelenleg zajló beruházás során meg fog érkezni – tájékoztatott dr. Muraközi Zoltán főigazgató. Emlékeztetett rá, hogy a projekt során nem csak épület készül, hanem mintegy 600 millió forint értékben műszereket, műtőasztalokat, altató-lélegeztető gépeket, korszerű ágyakat, stb. is beszereznek. – Személyi feltételek tekintetében is elfogadható a kórház helyzete, hiszen összességében pár orvos és néhány nővér hiányzik a feltételek szerint. A hiányosságok nagy valószínűséggel pótolhatóak lesznek a megadott határidőig, de a jelen állapotban sem veszélyeztetik a betegellátást – hangsúlyozta.

Hiányszakmák területén

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) számos klinikáján történt jelentős infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően a minimumfeltételek tárgyi követelményeinek megfelel az intézmény. Személyi vonatkozásban (rendelkezésre álló orvos, ápoló és asszisztenciát végző személyek száma) az eltérés a minimumfeltételekhez képest jelentősnek mondható – tudtuk meg dr. Fülesdi Bélától. – Ez az eltérés részben a hiányszakmák területén markáns, részben azonban annak is betudható, hogy különösen a személyi elvárásokra vonatkozóan a minimum létszám elvárásai a biztonságos betegellátás valós szükségleteihez és a magyarországi munkaerőpiaci, valamint egészségügy-finanszírozási realitáshoz csak részben igazodnak – magyarázta a centrumelnök-helyettes. Úgy tudja, az egészségügyért felelős államtitkárságon elkezdődött az az egyeztetés, amelynek célja a minimumelvárások felülvizsgálata és finomítása. Ő is kimelete, hogy ellátási gondot okozó hiányosság a DE OEC-en nincs.

„A Kenézy-kórház a jelenlegi szakmai minimumfeltételeknek alapvetően megfelel. Mivel az egyes egészségügyi ellátásokat tekintve új minimumfeltételek kerülnek kidolgozásra, így az azoknak való megfelelésről akkor tudunk nyilatkozni, amikor véglegesen kialakulnak az intézmények járó- és fekvő szakellátási feladatai” – kaptuk a szűkszavú tájékoztatást a Kenézy kórháztól.

Sehol sem elég

Az egészségügyi ellátás szakmai biztonságát célzó, az egyes szolgáltatások új minimumfeltételeit tartalmazó rendelet július elsején jelent meg. Az ezen feltételeknek történő megfelelésre a fekvőbeteg-intézményeknek először 2012. novemberig adott határidőt, később ezt 2013. március 31-re módosították.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke augusztus végén, egy egészségügyi konferencián azt mondta: Magyarországon nincs olyan fekvőbeteg-ellátó intézmény, amelynek minden osztálya megfelelne az új minimumfeltételeinek, így vagy az erről szóló szabályozást, vagy a határidőt kell módosítani.

Szeptemberben, a Balatonfüreden megrendezett XIV. országos járóbeteg-szakellátási és IX. országos járóbeteg-szakdolgozói konferencián az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat képviselői megerősítették: tapasztalataik szerint Magyarországon egy kórház sem felel meg minden tekintetben az új minimumfeltételeknek. Ők úgy vélik, a hatósági ellenőrzések és az esetleges engedélyek megvonása előtt módosítani kellene a rendeletet.

 

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!