MNB

2023.09.04. 11:05

Varga Mihály: az Európai Központi Bank elfogadta a jegybanktörvény módosítását

Ennek lényege, hogy a jegybank veszteségét – nemzetközi példák alapján – nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből – nyilatkozta a pénzügyminiszter, írja a Világgazdaság.

MW

Forrás: Varga Mihály Facebook oldala

Fotó: Kiss ANDRAS KRISTOF

Az Európai Központi Bank elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására – írta közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter. 

A tárcavezető felhívta a figyelmet:

Ennek lényege, hogy a jegybank veszteségét – nemzetközi példák alapján – nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből.

Varga Mihály július legutóbb júliusban szólalt meg a témáról. Ekkor kitért a jegybank veszteségéről is, majd jelezte: a kormány 2024 januárjától módosítja a jegybanktörvényt, hogy ne kelljen a bank veszteségeit a költségvetésből fedeznie. A Magyar Nemzeti Bankkal megállapodtunk abban, hogy olyan megoldást javasolunk az EKB-nak, amely lehetővé teszi, hogy az MNB középtávon, azaz körülbelül három–öt évig korrigálja a veszteségeit – nyilatkozta.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

Az MNB üdvözli az EKB jegybanktörvény módosítását támogató véleményét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli az Európai Központi Bank (EKB) kedvező véleményét, amellyel támogatja a jegybanktörvény kormány által kezdeményezett módosítását - közölte a jegybank hétfőn. 

A közleményben kiemelték: ahogy az MNB már többször jelezte, a nemzetközi példák alapján a jegybankok átmenetileg negatív saját tőke pozíció mellett is hitelesen és hatékonyan tudnak működni. A Magyar Nemzeti Bank továbbra is mindent megtesz az árstabilitás elérése és a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében. 

A jegybank felidézte: a közelmúltban a Pénzügyminisztérium - az MNB egyetértésével és támogatásával - a magyar jegybanktörvény jegybanki veszteségek térítéséről szóló részeinek módosítását kezdeményezte. A változtatás igénye azért merült fel, mert az európai országokat áttekintve a jelenlegi magyar szabályozás az egyik legszigorúbb. Nemzetközi színtéren több példa is jól mutatja, hogy a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hatékonyan tudnak működni és megfelelően tudnak elsődleges céljukra, az infláció elleni küzdelemre fókuszálni. 

A közlemény szerint az MNB és a kormány az elmúlt hónapokban részletesen megvizsgálta, hogy milyen a legjobb európai gyakorlat a negatív saját tőke problémájának kezelésére. A vizsgálat alapján alakult ki az Európai Központi Banknak véleményezésre elküldött - koncepciójában az MNB tavalyi javaslatával megegyező - előterjesztés. A törvényjavaslat szerint az MNB negatívba forduló saját tőkéje nem járna együtt a költségvetés térítési kötelezettségével, a jegybank saját tőkéje több más uniós országhoz hasonlóan átmeneti időre negatív is lehetne, a középtávon szükséges pozitív saját tőkét pedig a későbbi évek nyeresége biztosítaná. 

A MNB továbbra is mindent megtesz az infláció további csökkentése és az árstabilitás elérése érdekében. Ebben a folyamatban az új veszteségtérítési szabályok tovább növelik a jegybank mozgásterét - hangsúlyozta az MNB.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában