Idegenforgalom

2023.11.08. 09:51

2019-et idézték az indián nyár eredményei: rekorddöntő adatok szeptemberben

2022 szeptemberéhez képest az ősz első hónapjában közel 10%-kal többen fedezték fel Magyarország tájait. Az 1,4 milliós vendégszám 2,4%-kal múlta felül a pandémia előtti értéket, ezen belül a magyar vidéki tájakra csaknem 11%-kal több vendég érkezett 2019-hez képest. Budapest és a Balaton volt a legnépszerűbb desztináció, a vidéki települések közül pedig Hévíz lett a szeptemberi hónap leglátogatottabb települése.

MW

Turisták és kirándulók nézik a Balaton vizén hajózó vitorlásokat a Pisky sétányról, amely az apátság épületegyüttesétől a Visszhang-dombhoz vezet és ahonnan a legtágabb panoráma nyílik a magyar tenger keleti felére

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Az NTAK adatai szerint a forgalom nagyobb része vidéken realizálódott szeptemberben, ugyanis 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a fővároson kívüli szálláshelyeken. Így az ősz első hónapja mind a tavalyinál, mind a 2019-es mutatóknál erősebb vidéki vendégforgalmat eredményezett. Emellett több belföldi vendég is indult útnak, a 2019-es évnél közel 15%-kal többen. Nagy részüket a vidéki turisztikai kínálat érdekelte, összesen 1,5 millió éjszakát töltöttek belföldi látogatók a vidéki szálláshelyeken, ami 10%-os emelkedést mutat a 2019-es rekordévhez képest. 2022-höz viszonyítva 22%-kal több külföldi utazót láttak vendégül a hazai szálláshelyek. A nemzetközi vendégek elsősorban a szomszédos és közeli országokból érkeztek, de pihentek vidéki tájainkon izraeli, holland, brit és kínai turisták is - derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményéből.

Szeptemberben összesen 226 országból érkeztek hazánkba nemzetközi vendégek, akik 1,8 millió éjszakát töltöttek Magyarországon, mely 13%-kal magasabb a tavalyi értéknél.

Szeptemberben az öt legfontosabb küldőpiac: Németország, Csehország, az Egyesült Királyság, Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok volt. Döntő többségük a fővárosba érkezett, ahol az általuk eltöltött 1 millió vendégéjszaka 17%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti adatot. Mind a négy top-küldőországból jelentős bővülést tapasztaltak a fővárosi szálláshelyek, a német forgalom csaknem 20%-kal, a cseh 15%-kal, a lengyel pedig 26%-kal múlta felül az egy évvel ezelőttit. A legnagyobb növekedést ugyanakkor Kínából és Dél-Koreából mérték, ahonnan közel a négyszeresére, illetve a duplájára emelkedett a vendégéjszakák száma.

A Balaton szeptemberben is rengeteg turistát köszönthetett, a legnépszerűbb turisztikai térségként a vendégek 19%-át itt regisztrálták. Ezt követte a Mátra-Bükk, Budapest környéke, valamint Debrecen és térsége. 

Budapest után a tíz legtöbb vendégéjszakával büszkélkedő település döntően fürdőváros volt: Hévíz, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Bük, Siófok, Zalakaros, Debrecen, Zánka, Szeged és Eger. A belföldiek Balatonfüredet, Zánkát és Hajdúszoboszlót részesítették leginkább előnyben, míg a külföldiek Hévízt, Büköt és Hajdúszoboszlót választották. A turisták legszívesebben szállodákban kapcsolódtak ki, szeptemberben a belföldi vendégéjszakák 49%-a, a külföldiek 56%-a valósult meg hotelekben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában