Lépés

2023.11.15. 23:23

A kormány nem engedi, hogy Budapest zsarolja az agglomerációt

Az Energiaügyi Minisztérium által kezdeményezett egyeztetés nem vezetett eredményre, a főváros vezetése a szerződések felmondásával való fenyegetést fenntartotta, ezért szükség volt arra, hogy a minisztérium jogszabály-módosítást kezdeményezzen.

MW

Illusztráció

Forrás: Schutterstock

Fotó: New Africa

„A főváros és a főpolgármester követelésére a kormány olyan törvénymódosítást nyújtott be, amely megteremti a lehetőségét a nem lakossági felhasználók esetében az eltérő vízdíj alkalmazásának” – közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán.

A minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kormány nem engedi, hogy Budapest zsarolja az agglomerációt és a Fővárosi Önkormányzat mondja meg, hogy a Budapest vonzáskörzetében élő emberek ivóvízhez jutnak-e vagy sem.

„Ragaszkodunk ahhoz, hogy a lakosság továbbra is a rezsicsökkentett árat fizesse a vízért – írták.

– Mint ismert, az Energiaügyi Minisztérium által kezdeményezett egyeztetés nem vezetett eredményre, a főváros vezetése a szerződések felmondásával való fenyegetést fenntartotta. Ezért volt szükség arra, hogy a minisztérium a főváros követelésére a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát követően jogszabály-módosítást kezdeményezzen” – fogalmaztak.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény módosításához benyújtott javaslat egyértelműen biztosítja, hogy a víziközmű-szolgáltató ne mondhassa fel egyoldalúan az átadási szerződést akkor, ha az – az adott terület műszaki körülményei miatt – elengedhetetlen egy másik víziközmű-szolgáltató kötelezettségének teljesítéséhez – tették hozzá.

Közölték: a tervezet a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában fenntartja, a nem lakossági felhasználókat érintően pedig a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségeire figyelemmel megteremti a lehetőséget az egységes alapdíjak fogyasztással arányos díjának bevezetésére. Emellett a módosítás az országosan egységes díjak bevezetése mellett egy olyan újraelosztó rendszer működtetését teremti meg, amely a víziközmű-szolgáltatók elismert indokolt költségszintjéhez igazodó bevételt biztosít – írta a tárca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában