Uniós források

2023.11.23. 14:02

Navracsics Tibor: megkezdődött az uniós források folyósítása Magyarországnak

Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta Magyarország módosított, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű REPowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási tervét. "Természetesen folytatjuk a tárgyalásainkat, hiszen az a cél, hogy a Magyarországot megillető összes uniós forráshoz minél hamarabb hozzájussunk" – nyilatkozta a hírrel kapcsolatosan az MTI-nek Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

MW

Illusztráció

Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Fotó: Faludi Imre

A terv értéke ezzel jelenleg 10,4 milliárd eurót (mintegy 4060 milliárd forint) tesz ki , ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásként, 3,9 milliárd euró pedig hitelként szerepel. Ez az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez – közölte a brüsszeli végrehajtó testület csütörtökön.

A Magyar Nemzet cikke arra emlékezetet, hogy magyar kormány idén augusztusban nyújtott be igényt a helyreállítási alapból származó 3,9 milliárd euró hitelre, illetve 700 millió vissza nem térítendő támogatásra a REPowerEU-ból. Ez az, amit az Európai Bizottság csütörtökön kedvezően értékelte. Ha tehát ezt az uniós pénzügyminiszterek elfogadják, akkor megkezdődhet a REPowerEU 4,6 milliárdos összegének 20 százalékának kifizetése és ez az a közel egymilliárd euró, ami most megérkezhet végre Magyarországra 2024 év elején.

A fennmaradó REPowerEU összegnek és az eredeti 5,8 milliárdos helyreállítási tervnek továbbra is feltételei maradnak az EU által meghozott szupermérföldkövek.

Ami még fontos, hogy a REPowerEU források kétféle pénzt tartalmaznak. Hitelt és vissza nem térítendő támogatásokat. A médiában most elterjedt előleg 80 százaléka a hitelkeretből származik, így azt vissza kell majd fizetni – írják a cikkben, amit ITT lehet elolvasni. 

Navracsics Tibor: megkezdődött az uniós források folyósítása Magyarországnak

A tárgyalások folytatódnak – közölte a területfejlesztési miniszter csütörtökön Tapolcán az MTI-nek nyilatkozva.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: örömmel értesültek arról, hogy a tárgyalások eredményeként az Európai Bizottság végre lehetővé tette, hogy Magyarország hozzáférjen az európai uniós forrásokhoz, és megkezdődött azok folyósítása.

Természetesen folytatjuk a tárgyalásainkat, hiszen az a cél, hogy a Magyarországot megillető összes uniós forráshoz minél hamarabb hozzájussunk

 – mondta.
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában