Sztrádaépítés

2024.01.06. 19:33

Jó hír az autósoknak: hamarosan Villányig utazhatunk az M6-oson

A horvátok elkezdték a Pélmonostortól a magyar határig vezető sztráda építését, amit mi, a másik irányból hamarosan már be is fejezünk. Ezt követően, 2024 márciusában forgalomba helyezik az M6-os új szakaszát a villányi csomópontig, a magyar határ és Főherceglak között pedig a horvátok jól haladnak az útépítés előkészítésével – adta hírül a Pécsi Újság.

MW

Illusztráció

Forrás: Szabad Föld

Fotó: Németh András Péter

A Mohács közelében található Sárok község és a drávaszögi Főherceglak között mindössze másfél-két kilométer a távolság, de a két szomszédos helység lakosainak 35-40 kilométert kell autózniuk. Ezen a lehetetlen állapoton a település közötti új út megépítése változtathat, ami magyar részről Sárok és a határ között már korábban elkészült.

A Pécsi Újság értesülései szerint

horvátoknak jövő tavaszra lesz meg az építési engedélyük a Főherceglak–országhatár közötti szakaszra, amelyet követően részükről is elkezdődhet az építkezés. A beruházás befejezése után új közúti kapcsolat jön létre a két ország között.

Bóly és Ivándárda között értesüléseik szerint január végéig befejeződik a sztráda építése, amit a villányi csomópontig márciusban forgalomba helyeznek. A horvátok Pélmonostortól észak felé már tavaly ősszel elkezdték az autópálya építését. 

A beruházás 18 hónapot vesz igénybe, így 2025. márciusban várható az utolsó öt kilométer átadása a horvát oldalon.

Ekkor egy közös átadóval a két ország forgalomba helyezi a határmetszésponton összekapcsolódó autópályát. Mivel ez az utolsó hiányzó szakasz a horvát A5-ösből, így az M6-os teljes kiépítésével 2025 első felére már 300 kilométer hosszú egybefüggő gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Budapest és a bosnyák–horvát határ között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában