Krimi

2023.08.23. 05:50

Csomagja érkezett? Rengeteg pénze bánhatja

Főleg, ha nem is rendelt semmit, mégis kapott értesítést.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Egyre több csomagküldős SMS üzenet érkezik a gyanútlan vásárlók telefonjára. Jó tudni, hogy ilyenkor kiberbűnözők durva visszaélésének áldozatai lehetünk - figyelmeztet cikkében a Bors. 

A csalók egy alkalmazáson keresztül a személyes adatainkat szerzik meg úgy, hogy akár netbankon tárolt adatainkhoz is hozzáférnek. 

Fkozottan kell figyelni, ha valóban várunk csomagot, ilyenkor a link értelmetlen elnevezése segíthet a csaló SMS felismerésében - írja Magyarország Ügyészsége közleményében.

Nemrég a debreceni rendőrök látókörébe került egy 19 éves ukrán fiatal, aki a gyanú szerint egy közismert csomagküldő szolgálat nevében küldött embereknek SMS-t. Ha a jóhiszemű vásárló az üzenetben lévő linkre rákattint, minden bankkártyaadata hozzáférhetővé válik.

A gyanúsított éppen egy debreceni ATM-nél vett fel több százezer forint készpénzt egyik áldozata bankszámlájáról, amikor a rendőrök elfogták.

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt kell felelnie. A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették, majd a Debreceni Járásbíróság elrendelte a letartóztatását.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában