Krimi

2023.09.17. 17:49

Kiderült, miért zuhanhatott a Balatonba a rendőrség helikoptere

Ez okozhatta a közel 40 éves légi jármű szeptember 7-i balesetét.

MW

Légpárnákat pakolnak a műszaki mentéshez, miután a Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Mint arról már korábban hírt adtunk, a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, Balatonszéplak közelében, a parttól körülbelül 300 méterre a tó vizébe zuhant egy MD–500E típusú helikopter. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó személyzete mentette ki, és szállította partra őket. 

Az első bejelentés két perccel a baleset után érkezett a partról a központba. A két pilótát hat perc múlva már felvette egy közelben haladó magánhajó a vízből. A vízi rendészet hajója is perceken belül úton volt a Balatonszéplak-közeli parttól mintegy 300 méterre történt baleset helyszínére. A helikopter két letört rotorja közül az egyiket még aznap, a másikat másnap megtalálták. A baleset pontos okának kivizsgálása még tart.

A gépet alkatrészeire kell szedni, és még többféle anyagvizsgálatot elvégezni - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. 

 

Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa a tanács legutóbbi ülésén elmondta, több szerencsés momentum is közrejátszott abban, hogy a két pilóta egy karcolás nélkül megúszta a balesetet. 

"Számított, hogy az egyikük egy rendkívül képzett pilóta volt, aki egyébként betanuló társával repült. Szerencsés momentum, hogy kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter” - fejtette ki a tanácsos.

Ahogy vizet ért a gép, úgy fordult az oldalára, hogy a pilóták ki tudták nyitni az ajtaját, illetve a szélvédő vagy üveg is kitört. Jamrik Péter tudomása szerint ebből a közel negyvenéves MD–500E típusú helikopterből a lezuhanton kívül már csak egy üzemel a rendészetnél.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában